Zaključek dvoletnega projekta MoQoS

Četrtek, 03.01.2019

Konec decembra 2018 so se predstavniki agencije udeležili pete in s tem tudi zadnje MoQoS (http://www.moqos.eu) delavnice, ki je potekala na Dunaju. S koncem leta se je namreč tudi uradno zaključil omenjeni evropski projekt, katerega namen je bil olajšati sodelovanje med nacionalnimi telekomunikacijskimi regulatorji po Evropi z ustvarjanjem, objavo in ponovno uporabo odprtih podatkov v zvezi s širokopasovnim internetom na novo ustvarjeni platformi.

Projekt je vzpostavil čezmejno platformo za množično posredovanje podatkov, povezanih s kakovostjo storitev hitrega interneta. Del platforme je razširitev in izboljšava aplikacij za zbiranje podatkov na mobilnih širokopasovnih in fiksnih priključkih.Te aplikacije neposredno upravljaljajo nacionalni regulatorji telekomunikacij iz Češke, Slovaške in Slovenije, ki zagotavljajo točnost podatkov in jih hkrati uporabljajo za različne analize ter za primerjavo s podatki, ki jih zagotovljajo operaterji in ponudniki internetnih storitev.

Eden glavnih ciljev projekta je bil, da se v času njegovega trajanja izvede vsaj 300.000 meritev v treh sodelujočih državah. Ta cilj je Slovenija dosegla, saj je bilo v času trajanja projekta od 1.1.2017 pa do danes izvedenih že več kot 900.000 meritev.

Vse razvite aplikacije znotraj MoQoS projekta so na voljo kot odprtokodna programska oprema, kar pomeni, da je izvorna programska koda javno dostopna. S tem je zagotovljena preglednost in razumevanje preskusne metodologije.

Vsi merilni razultati so na voljo kot odprti podatki preko JSON vmesnika.Tako lahko zainteresirana javnost dostopa do teh podatkov in jih uporablja po lastnih potrebah. Vsi merilni rezultati so anonimizirani preden so javno objavljeni kot odprti podatki.

 

 

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.