Skoči do osrednje vsebine

Ob svetovnem dnevu radia agencija poudarja pomen digitalnega radia

Slika prikazuje radijski mikrofon

13. februar je svetovni dan radia. Da je radio v Sloveniji še vedno priljubljen, dokazuje živahen slovenski radijski trg, pa tudi veliko zanimanje izdajateljev, ki ga agencija zaznava ob vsakokratni uvedbi javnih razpisov za dodelitev FM-frekvenc ali za digitalni radio oziroma za podelitev pravic za digitalno prizemno razširjanje prek omrežja DAB+. Podatki agencije kažejo, da ima v Sloveniji 168 radijskih programov dovoljenje za izvajanje radijske dejavnosti, več kot 80 pa jih je dostopnih prek FM-omrežja. Večino lahko poslušamo tudi prek omrežij DAB+. Na omrežju R3, ki pokriva območje Ljubljane, je pet radijskih programov, ki jih sicer ni mogoče spremljati prek prizemne platforme.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve ob tej priložnosti poudarja, da se bo ponudba digitalnih radiev v prihodnosti še obogatila, saj načrtuje javne razpise za nova omrežja prizemnega digitalnega radia z nacionalnim pokrivanjem (R4, R5) ter razpise za podelitev pravic za radijske programe, s čimer sproti seznanja izdajatelje. Prednost digitalnega načina oddajanja je kakovostnejši sprejem, manj odvisen od vplivov objektov v okolici.Kakovost sprejema digitalnega radia na vseh pomembnejših prometnih cestah v Sloveniji je možno preveriti naGeoportalu AKOS.

Priljubljenost radia dokazujejo tudi podatki raziskave Eurobarometer, po kateri radio v Sloveniji glede na druge medije najpogosteje spremlja 38 % anketirancev. Ta raziskava kaže tudi, da 48 % državljanov EU kot viru novic najbolj zaupa javnim televizijskim in radijskim postajam.

Svetovni dan radia je Unesco razglasil leta 2011 z namenom spodbujanja medijskega pluralizma in raznolikosti, naslednje leto pa ga je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela kot mednarodni dan Združenih narodov. 13. februar je tako postal svetovni dan radia, svetovna radijska skupnost pa na ta dan obeležuje pomembnost in vsestranskost tega edinstvenega medija. Datum je bil izbran, ker je bil na ta dan leta 1946 ustanovljen radio Združenih narodov. Letošnji osvetljuje izjemno preteklost tega medija, njegov pomen v sedanjosti, pa tudi njegovo dinamično prihodnost in razvoj v drugem stoletju njegovega obstoja. Letos se lahko radijske postaje prek Unescovega zemljevida v živo povežejo po vsem svetu. Na spletni strani Unesca so na voljo tudi zvočna gradiva in ideje za praznovanje svetovnega dneva radia 2024.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava