Skoči do osrednje vsebine

Agencija ob regulaciji in nadzoru poudarja tudi pomen ozaveščanja javnosti

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve obvešča javnost, da je sodelovala na okrogli mizi na temo medvrstniškega nasilja in sovražnega govora na spletu. Kampanja je pod okriljem Ministrstva za digitalno preobrazbo povezala več ministrstev, policijo, nevladne organizacije in druge institucije s ciljem osveščati starše, učitelje in druge o nevarnostih, škodljivih posledicah in možnih ukrepih za popravljanje škode in pomoč žrtvam ter za preventivno delovanje.

Ker tudi agencija ugotavlja, da je ob regulaciji in nadzoru ključno prav ozaveščanje ljudi, je tudi pristopila k sodelovanju s svojim portalom MiPi. Agencija je namreč kot eden izmed prvih regulatorjev med evropskimi državami pred petimi leti vzpostavila portal za medijsko in informacijsko pismenost (MiPi). Portal tako objavlja poučne, enostavne vsebine z različnih področij: o varnosti na spletu, spletnih prevarah, pojasnila o prednostih uporabe novih tehnologij, pojasnjuje ozadja lažnih novicah, preverjanja dejstev, razlage spletnega nasilja in pojasnila, kako ga preprečiti in podobno. 

Ob tem je agencija na osnovi Zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah (ZAvMS) pristojna za nadzor spodbujanja sovraštva in nasilja na televiziji. Ker pa tam oblikovane vsebine, če so sovražne, kaj hitro lahko postanejo viralne, ima javna beseda posebno težo. Tak govor bi lahko postal zgled uporabnikom spleta in lahko vpliva na družbeno toleranco do tovrstnega govora. Agencija lahko v takih primerih kot inšpekcijski organ na osnovi veljavne zakonodaje ukrepa, kar je opisano tudi v publikaciji v povezavi. Ob tem je agencija za preprečevanje tovrstnih vsebin v programu pripravila tudi priporočila za izdajatelje televizijskih programov. Medijski prostor brez sovražnega govora je namreč v javnem interesu vseh prebivalcev.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava