Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dan številke za klic v sili 112

11. 2. je mednarodni dan skupne evropske številke 112

Da je prav 11. februar izbran za mednarodni dan številke za klic v sili, ni naključje. Zapis datuma 11. 2. brez ločil namreč predstavlja številko 112.

Na to številko je mogoče klicati v vseh državah članicah unije in v večini drugih evropskih držav (Norveška, Liechtenstein, Švica, Islandija, Velika Britanija), kot tudi v Makedoniji, Srbiji, Črni Gori in na Kosovu. Po sprejetju enotne številke 112 v Evropi so jo začele za nujne primere uporabljati tudi nekatere neevropske države, številne pa klic na številko 112 preusmerjajo na obstoječe številke za klic v sili.

Na številko 112 pokličemo, ko potrebujemo nujno medicinsko pomoč, pomoč gasilcev, gorskih ali jamarskih reševalcev oziroma drugih reševalnih služb. Klic je brezplačen in omogočen s stacionarnega ali mobilnega telefona v vseh državah EU. V Sloveniji lahko pomoč prikličete tako, a pošljete SMS sporočilo na to število. Gluhi in naglušni lahko uporabijo tudi aplikacijo Wap112, ki jim omogoča pošiljanje besedilnega klica v sili. Komunikacija v sili je mogoča tudi prek klica v sili opravljenega iz vozila oziroma  t.i. eKlica (eCall), ki ga lahko ročno sprožijo potniki v vozilu ali pa se sproži samodejno, takoj ko senzorji, vgrajeni v vozilu, zaznajo nesrečo.

V prvi polovici letošnjega leta bodo v Sloveniji mogoči tudi klici v sili prek aplikacij na mobilnih telefonih na osnovi »Pan-European Mobile Emergency Application (PEMEA), ki je vseevropska mobilna aplikacija za nujne primere in izhaja iz potrebe po omogočanju interoperabilnih služb za nujno pomoč med regijami in državami. Prav tako bodo v letošnjem letu vzpostavili sistem za obveščanje in alarmiranje ljudi, najprej prek namenske aplikacije na mobilnih telefonih, kasneje pa tudi prek drugih medijev.

V zadnjih letih so bile izvedene številne akcije ozaveščanja o pomenu enotne številke za klic v sili 112, kar je pripomoglo k izboljšanju njene prepoznavnosti. Večina vprašanih. 95%, je seznanjena z namenom uporabe in možnostjo brezplačnega klica na številko 112, kot tudi številko 113, ki je slovenska nacionalna številka za pomoč policije. Nasprotno pa je s poznavanjem številke 116, enotne evropske številke za storitve z družbeno vrednostjo.

Prav zato opozarjamo tudi na brezplačne evropske telefonske številke za pomoč odraslim in otrokom v stiski. Na teh telefonskih številkah lahko pokličete lokalno službo za pomoč:

- 116 000 - dežurni telefon za pogrešane otroke
(Ministrstvo za notranje zadeve, Policija, Štefanova ulica 1, 1501 Ljubljana, gp.policija@policija.si),

 - 116 111 - telefon za otroke v stiski
(Zveza prijateljev mladine Slovenije, Miklošičeva cesta 016, 1000 Ljubljana, Slovenija) in

- 116 123 - telefon za pomoč v duševni stiski
(Slovenska zveza društev za telefonsko pomoč v stiski - STS, Kocenova ulica 004, 3000 Celje, Slovenija).
 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava