Skoči do osrednje vsebine

Agencija obvešča javnost o izklopu omrežja DVB-T Multipleks C

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije obvešča javnost o spremembi v omrežju DVB-T multipleks C, ki ga upravlja RTV Slovenija. Skladno z razveljavitvijo odločb namreč RTV Slovenija izklaplja omrežje DVB-T multipleks C, na katerem sta le še dva prosto dostopna programa, Nova 24 TV in Golica TV, in sicer s 1. februarjem 2024.

V preteklem letu je na tem omrežju prišlo do dogodkov in spremenjenih okoliščin, ki so povezane z izstopom ponudnika plačljivih programov zaradi premajhnega zanimanja na trgu za ponujene programe prek te platforme kot tudi z energetsko krizo. To se je odražalo v postopno vse večji nerentabilnosti in visokih cenah vzdrževanja omenjenega omrežja. Zaradi podražitve električne energije in zaradi nižje zasedenosti kapacitet na prosto dostopnem delu, je agencija v letu 2023 spremenila ceno storitve oddajanja DVB-T za multipleks C.

Zaradi trenda upadanja povpraševanja po prizemnem televizijskem oddajanju in po izstopu ponudnika storitev plačljivih programov INNET TV d.o.o jeseni leta 2023, je večina razpoložljivih kapacitet omrežja multipleksa C žal ostala nezasedena, ostala sta le dva prostodostopna programa, ki zasedata manj kot 20 % kapacitete multipleksa. Javni zavod RTV Slovenija, ki kot operater upravlja omrežje, je v skladu z 92. členom Zakona o elektronskih komunikacijah na agencijo konec leta 2023 naslovil vlogo za razveljavitev odločb za multipleks C oziroma za prenos odločbe z RTV Slovenija na izdajatelja enega od preostalih programov NTV24.si d.d., v kolikor bi se izdajatelj s tem strinjal. Javni zavod RTV Slovenija soglasja za prenos ni prejel, tako je agencija odločbe v skladu z 92. členom ZEKom-2 razveljavila.

Agencija tako obvešča javnost, ki omenjena televizijska programa spremlja prek prizemne televizije, da operater RTV Slovenija skladno z razveljavitvijo odločb izklaplja omrežje DVB-T za multipleks C z začetkom februarja letos.

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava