Skoči do osrednje vsebine

Svetovna radijska konferenca WRC-23

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije obvešča javnost, da se je v Dubaju v Združenih arabskih emiratih v organizaciji Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU) začela Svetovna radijska konferenca WRC – 23, na kateri bodo do 15. decembra 2023 udeleženci obravnavali spremembe Pravilnika o radijskih komunikacijah. To je najvišji akt s področja upravljanja radijskega spektra, določa razdelitev radiofrekvenčnih pasov za storitve na svetovnem nivoju, zagotavlja učinkovito in usklajeno rabo radijskega spektra po vsem svetu ter regulativo za koordinacijo frekvenc za vse storitve. Velja za vse članice Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU), ki je organizacija v okviru Združenih narodov, odgovorna za urejanje radiofrekvenčnega spektra in poleg Slovenije šteje še 192 članic. 

Sprememba Pravilnika o radijskih komunikacijah, ki je predmet Svetovne radijske konference. bo prinesla nove frekvence za storitve, ki po mnenju članic ITU prispevajo k najhitrejši digitalizaciji in razvoju svetovne ekonomije, prispevajo k zelenemu prehodu in vzpodbujajo napredek znanosti.

Na konferenci bodo predstavniki agencije v okviru delegacije Republike Slovenije, skladno s strateškimi cilji Vlade RS, zastopali ščitenje slovenskih satelitov, dostop do širokopasovnih mobilnih storitev za vse državljane v čim krajšem možnem času in s čim manjšimi stroški, varnost državljanov ter spodbujanje razvoja novih tehnologij in vzdrževanje jasnega regulatornega okolja.

Svetovna radijska konferenca je organizirana vsake tri do štiri leta z namenom, da se določijo pogoji za nadaljnji razvoj radijskih komunikacij in oblikuje globalni okvir za učinkovito upravljanje radijskega spektra, kar je ključno za napredno delovanje sodobne družbe.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava