Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dan skupne evropske številke 112

Evropa vsako leto 11. februarja ponosno praznuje evropski dan številke 112. Dan, ki ga obeležujemo od leta 2009 in je namenjen ozaveščanju o evropski številki za klic v sili 112, je priznanje za delo vseh, ki prispevajo k evropski verigi služb za pomoč v sili. Države članice po vsej Evropi organizirajo dogodke, na katerih svojim državljanom predstavljajo pomen in način uporabe evropske številke za klic v sili. V Sloveniji bo letos kampanja ozaveščanja o številki 112 trajala vse do konca februarja. Osredotočena bo na operaterje klicnih centrov in na njihovo delo ter na ključne informacije, ki jih je potrebno podati ob klicu na 112 (kdo kliče, kaj se je zgodilo, kje se je zgodilo, kdaj se je zgodilo, koliko je ponesrečencev, kakšne so poškodbe, kakšne so okoliščine na kraju nesreče, kakšna pomoč je potrebna).


Skupna evropska številka za klic v sili 112 je številka, na katero lahko za pomoč brezplačno pokličemo kadarkoli (24 ur dnevno, vse dni v letu) v katerikoli državi Evropske unije, v večini drugih evropskih držav in tudi v nekaterih državah drugod po svetu. 


Številko 112 pokličemo, kadar:
·    potrebujemo nujno medicinsko pomoč, pomoč gasilcev, nujno veterinarsko pomoč, pomoč gorskih, jamarskih reševalcev, drugih reševalnih enot ali policije;
·    opazimo, da gori, izteka nevarna snov, da je onesnažena pitna voda, potok, reka ali morje, da grozi zemeljski ali snežni plaz, da so pretrgane električne ali telefonske žice ali če opazimo druge pojave, ki predstavljajo nevarnost za življenje ali zdravje ljudi in živali ali za varnost premoženja, kulturne dediščine in okolja;
·    ob nesreči ali zvečani nevarnosti naravne ali druge nesreče, potrebujemo informacije o motnjah pri preskrbi s pitno vodo, električno energijo in plinom, o motnjah v telefonskem omrežju ter o stanju snežne odeje v visokogorju.


Nanjo lahko pokličemo s stacionarnega ali mobilnega telefona, pošljemo kratko sporočilo (SMS), gluhi ali naglušni pa lahko besedilni klic posredujejo tudi preko sistema WAP112. Na številko 112 je klic v sili omogočen tudi na območju s slabim signalom.

Praznovanje evropskega dne številke 112 pa je tudi priložnost, da ponovno opozorimo na naslednje brezplačne evropske telefonske številke za pomoč v stiski:

·    113 - slovenska nacionalna številka za pomoč policije;
·    116 000 - dežurni telefon za pogrešane otroke;
·    116 111 - telefon za otroke v stiski;
·    116 123 - telefon za pomoč v duševni stiski.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava