Skoči do osrednje vsebine

Kako delujejo 5G vertikale?

Kako delujejo 5G vertikale in kaj lahko ta spremeni v vašem podjetju ali lokalni skupnosti?

Industrija doživlja velik generacijski premik. Industrija 4.0 naj bi z digitalizacijo sektorja ustvarila veliko bolj prilagodljive, učinkovite in trajnostne proizvodne linije. Mobilne tehnologije, kot je internet stvari 5G (5G Internet Of Things - IoT), podpirajo to preobrazbo tako, da proizvodnim podjetjem ter njihovim partnerjem v dobavni verigi omogočajo brezžično uporabo nastajajočih tehnologij, kot sta umetna inteligenca (Artifical Inteligence – AI) in strojni vid. Posledično je močno izboljšan pregled in nadzor nad vsemi fazami poslovanja. Tako industrija potrebuje ekskluziven dostop do komunikacijskih omrežij z uporabo zasebnih omrežij. Enako velja tudi za digitalizacijo mest oziroma lokalnih skupnosti.

Zelo pomembno je, da 5G zagotavlja brezžično povezljivost z nizko zakasnitvijo in visoko pasovno širino. Podjetja oziroma vertikale iz celotne industrijske vrednostne verige, vključno s pridobivanjem surovin, rafiniranjem, dobavno verigo, proizvodnjo komponent, sestavljanjem in skladiščenjem kot tudi lokalne skupnosti, lahko izkoristijo prednosti teh novih tehnologij.

Zasebna omrežja za podjetja so pomembna za doseganje hitrosti, varnosti, zasebnosti, pasovne širine in nizke zakasnitve povezljivosti, potrebne za digitalno preobrazbo in ambicije industrije 4.0. Vključujejo prednosti uporabe omrežij 5G kot združujoče tehnologije, ki lahko zadovolji številne potrebe brezžičnega omrežja industrije 4.0 oziroma vertikal, vključno s široko pokritostjo in interoperabilnostjo s podedovanimi (obstoječimi) napravami in omrežji. 

Kakšne so prednosti zasebnih omrežij 5G

Koncept industrije 4.0 uvaja celično brezžično povezljivost v industrijska omrežja. Zasebna brezžična omrežja zagotavljajo številne prednosti operaterju, ki zagotavlja storitve v podjetju ali podjetju, če to samo upravlja omrežje, vključno z izjemno nizko zakasnitvijo, zasebnostjo, varnostjo in združevanjem podatkov z visoko pasovno širino, hkrati pa posodabljajo proizvodne linije tako, da jim omogočajo skupno rabo opreme, mobilnih robotov in avtomatsko vodenih vozil (AGV) ob različnih časih.

Brez brezžične mobilne povezave je treba napravo povezati z dolgim ethernetnim kablom, zaradi česar jo je težko premikati po proizvodnem prostoru. Druga prednost zasebnega omrežja je, da je lahko podatkovna ravnina sistema 5G na kraju samem, tako da podatki o strankah nikoli ne zapustijo prostorov podjetja. Večina operaterjev mobilnih omrežij lahko podpira zasebna omrežja z varnim dostopom do svojih javnih omrežij.

Zasebno omrežje je lahko samostojno z lastnim spektrom, lahko uporablja licenciran spekter javnega mobilnega operaterja ali nelicenciran spekter, odvisno od uporabljenih aplikacij.

Zakaj 5G v industriji 4.0

Danes obstaja več brezžičnih tehnologij za lokalna omrežja. Mednarodno telekomunikacijsko združenje (GSMA) je izdelalo analizo razlike med Wi-Fi in 5G. Medtem ko Wi-Fi 6 podpira storitve industrije 4.0, 5G zagotavlja, če je pokrivanje omrežja z radijskimi frekvencami dobro zasnovano, boljšo zanesljivost in neprekinjeno povezljivost. Wi-Fi 6, ki uporablja radiofrekvenčne pasove 2,4 GHz, 5 GHz in 6 GHz, je zasnovan za notranja in lokalna omrežja, vendar industrijska omrežja zahtevajo zelo zanesljivo povezljivost tako v zaprtih prostorih kot na prostem, kar lahko zagotovi 5G brezžična tehnologija. Prihodnje tehnologije, ki presegajo 5G, bodo zagotovile nadaljnje prednosti zmogljivosti in avtomatizacije za napredna industrijska omrežja.

Omrežja 5G tako ponujajo dve različni prednosti industriji:

  1. Prilagodljivo virtualizirano infrastrukturo z uporabo licenciranega in nelicenciranega spektra in upravljanjem omrežja prek rezinjenja, standardnega API-ja, analitičnih funkcij s povratnim nadzorom in razširljive arhitekture mikro storitev.

  2. Večjo brezžično pokritost, zanesljivo storitev, vgrajene varnostne funkcije in preverjanje, izjemno nizke zakasnitve in storitve časovne sinhronizacije.

Kakšen je koncept delovanja zasebnih omrežij

Za podporo zasebnim omrežjem so za 5G razvili:

  • Nadzor omrežja (uporaba konfiguracije in nadzora, ki nista mogoča prek javnih omrežij).

  • Doseganje dovolj nizkih zakasnitev za kritične operacije.

  • Zagotovljeno pokritost v zaprtih prostorih in znotraj industrijskih obratov in industrij (v celotnem prostoru, če zunanja povezljivost ni potrebna).

  • Višjo zmogljivost (ki zagotavljanje operaterjem zasebnih omrežij nadzorovanje konfiguracij in kakovosti storitev).

  • Uporabo varnosti na podlagi vlog, pravic dostopa, položaja itd., specifičnih za potrebe vertikale/podjetja.

Ker je 5G zasnovan tako, da uporablja arhitekturo, ki temelji na storitvah, je zdaj mogoče nadzor jedrnega omrežja in funkcije podatkovne ravnine postaviti na porazdeljene lokacije, namesto da bi jih bilo treba hraniti skupaj na osrednji lokaciji operaterja mobilnega omrežja. Ta prilagodljivost omogoča različnim podjetjem oziroma industrijskim vertikalam, da izpolnijo svoje specifične zahteve, kot so nizka zakasnitev, trepetanje in združevanje pasovne širine v bližini naprav. Poleg tega je 5G uvedel funkcije aplikacij, ki se lahko nahajajo v bližini proizvodnih prostorov ali v oblaku. S konceptom rezinjenja omrežja lahko 5G jedro in RAN zagotavljata samostojno vzdrževane z ustreznim QoS, kar vertikalam omogoča ustrezen nivo kakovosti (SLA).

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava