Skoči do osrednje vsebine

Agencija nadgradila Geoportal AKOS z možnostjo posredovanja interesa za izgradnjo in javljanje napak v podatkih

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije obvešča javnost, da je Geoportal AKOS nadgradila z novimi funkcionalnostmi, optimizirala delovanje in posodobila nekatere prostorske sloje. Nove funkcionalnosti uporabnikom prinašajo možnosti, da sami posredujejo interes za izgradnjo ali nadgradnjo omrežij elektronskih komunikacij, kjer ta še ne obstajajo, ali pa javijo napako v podatkih o omrežjih in s tem prispevajo k postopnemu izboljševanju evidence.

Posodobitev omogoča tudi, da se podatki na Geoportalu AKOS poslej dnevno posodabljajo, kar uporabnikom prinaša vpogled v aktualno stanje v evidencah.

Posodobljene so mobilne bazne postaje s stanjem na osnovi prvega četrletja leta 2024, pregled pokritosti mobilnega omrežja po tehnologijah 2G, 3G, 4G in  5G, dodani so sloji s področja poštnega omrežja, posodobljene pa so tudi digitalne »ortofoto« podlage (DOF), ki so ključna sestavina hibridne podlage. Analize pokritosti gospodinjstev se tako posodabljajo dnevno.

Tokratne posodobitve umeščajo Geoportal AKOS ob bok pionirjem tovrstnega zbiranja podatkov, hkrati pa prispevajo k opolnomočenju končnih uporabnikov in k višji učinkovitosti investicij v omrežja elektronskih komunikacij na območju Republike Slovenije.

Geoportal AKOS prispeva k zmanjšanju stroškov izgradnje visokozmogljivih omrežij, spodbuja souporabo in skupno gradnjo. Prav tako omogoča odprtost podatkov ter zasledovanje ciljev v povezavi z višjo učinkovitostjo investicij, preglednostjo delovanja ter proaktivno objavo in izmenjavo prostorskih informacij.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava