Skoči do osrednje vsebine

Pot do digitalizacije gospodarstva in lokalnih skupnosti

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije je ob podpori Ministrstva za digitalno preobrazbo ter Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport za udeležence iz gospodarstva in lokalnih skupnosti pripravila delavnico z naslovom »Pot do digitalizacije gospodarstva in lokalnih skupnosti«. Glavni namen dogodka je bil seznanitev gospodarstva in drugih dejavnosti z možnostjo pridobitve frekvenc za zasebna 5G omrežja v radiofrekvenčnih pasovih 2300 MHz in 3600 MHz. Agencija je predstavila pot do pridobitve frekvenc, ki bodo v okviru javnega razpisa na voljo v jesenskih mesecih.

Direktor agencije mag. Marko Mišmaš je ob tem poudaril, da so frekvence omejena dobrina, ki so zaradi svoje specifike eden izmed ključnih infrastrukturnih elementov, ki omogočajo transformacijo obstoječe industrije v sodobno industrijo 4.0, digitalizacijo lokalnih skupnosti, implementacijo pametnih mest in so nujna podlaga za razvoj družbe in za rast bruto družbenega proizvoda, prav tako kot ostala infrastruktura. Pametna mesta, vasi in središča pa nudijo številne možnosti in digitalno vključenost za lokalne skupnosti in lokalno prebivalstvo.

Za boljšo predstavo o funkcionalnosti in smiselnosti takih omrežij so v okviru delavnice potekale demonstracije delovanja omrežij v praksi, izsledke dosedanjih testiranj tovrstnih 5G omrežij pa sta predstavili tudi Fakulteta za elektrotehniko in Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani. Udeleženci so lahko slišali tudi možne rešitve za gradnjo zasebnih mobilnih omrežij in rešitve, ki jih za zagotavljanje zasebnih omrežij ponujajo operaterji.

5G mobilna omrežja zagotavljajo industriji in drugim panogam, kot so denimo promet, zdravstvo, številne prednosti, vključno z izjemno nizko zakasnitvijo, zasebnostjo omrežja, varnostjo in združevanjem podatkov visoke pasovne širine. Za digitalizacijo gospodarstva in družbe kot celote ostaja ključno povezovanje vseh strani; države, regulatorja, operaterjev, podjetij, ponudnikov opreme in akademskih institucij.

Kako delujejo 5G vertikale?

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava