Skoči do osrednje vsebine

Agencija gostila delavnico "5G Broadcasting"

Delavnica o 5G radiodofuziji v organizaciji agencije z mednarodno udeležbo

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije obvešča javnost, da je organizirala delavnico, namenjeno razvoju 5G radiodifuzije. Sodelovali so predstavniki številnih domačih in tujih organizacij, med drugimi iz Evropske komisije, Odbora za politiko radijskega spektra EU (RSPG), delovne skupine RSPG, ki se ukvarja z uporabo radiofrekvenčnega spektra 470-694 MHz po letu 2030, Ministrstva za digitalno preobrazbo, Evropskega združenja za radiodifuzijo EBU, združenja mobilnih operaterjev GSMA ter predstavniki regulatorjev in proizvajalcev naprednih tehnologij, oddajnikov, baznih postaj, čipov. Predstavniki televizijskih postaj iz Nemčije (ARD), Italije (RAI), Hrvaške (HAKOM v imenu OIV) pa so predstavili testiranja 5G radiodifuzije v posameznih prenosih dogodkov.

Prehod na 5G radiodifuzijo predstavlja pomemben mejnik v razvoju telekomunikacij. Zaradi izrednih  hitrosti, nizke zakasnitve in visoke zanesljivosti bo 5G korenito spremenil način dostave in porabe multimedijskih vsebin, zlasti na mobilnih napravah, je izpostavil direktor agencije mag. Marko Mišmaš. Vse več ljudi se namreč odloča za spreminjanje načina sprejemanja vsebin, saj prehajajo od tradicionalnega linearnega gledanja televizije k bolj prilagodljivemu ogledu vsebin z zamikom ali na zahtevo. Ta trend pa prinaša tudi potrebo po večji kontroli nad tem, kaj, kdaj in kako gledamo vsebine, kar omogočajo platforme za pretočno oddajanje in video na zahtevo. Mobilne storitve omrežja 5G in 5G radiodifuzija še dodatno odpirata vrata k boljši izkušnji gledanja in sprejemanja vsebin na mobilnih napravah, kar hkrati spodbuja konvergenco med različnimi platformami, ki omogočajo dostop do vsebin.

To je bilo tudi v središču delavnice spodbujanja konvergence med 5G mobilnimi storitvami in radiodifuzijo v luči učinkovite uporabe radiofrekvenčnega spektra pod 700 MHz. V Sloveniji deluje samo eno omrežje za digitalno prizemno televizijo, tako je radiofrekvenčni spekter v pasu 470-694 MHz prost. Zadnja raziskava agencije o mesečnih izdatkih gospodinjstev za storitve elektronskih komunikacij je pokazala, da le 0.3 % spremlja televizijske programe prek digitalne prizemne televizije, po drugi strani pa 4G pokriva 99 % prebivalstva, omrežje 5G pa 70 % prebivalstva. Tako je bil poudarek delavnice na možnostih za boljše izkoriščanje tega spektra, izzivih pri zaščiti obstoječih storitev digitalne televizije in novih možnostih 5G radiodifuzije in distribucije televizijskih programov prek omrežja 5G.

Pri tem so sodelujoči poudarili pomen sodelovanja med državami za usklajeno izvajanje 5G storitev, ključni izzivi pa so uporabniški terminali, ki komercialno za širšo uporabo še niso na voljo ter način podelitve spektra ter s tem povezani poslovni modeli.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava