Skoči do osrednje vsebine

Agencija objavlja koristne napotke in priporočila za uporabo mobilnega telefona med počitnicami znotraj EU in zunaj evropske povezave

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije pred pričetkom počitniškega obdobja objavlja pregled napotkov in priporočil za uporabo mobilnega telefona med počitnicami znotraj držav članic EU in zunaj nje. 

Telefoniramo, pošiljamo sporočila, gledamo filme ali brskamo po spletu, lahko v vseh državah članicah EU po enakih cenah kot doma že vse od leta 2017. Uredbo, ki je uvedla  »Gostovanje kot doma«, je Evropska komisija podaljšala vse do leta 2032. Države nečlanice, kjer prav tako veljajo pravila gostovanja kot doma, so še Islandija, Liechtenstein in Norveška.

V teh državah za uporabo mobilnega telefona operaterji ne smejo zaračunati več kot v domačem omrežju. Objavljanje na družbenih omrežjih, odgovarjanje na elektronsko pošto ali gledanje programa prek spleta vam operater tako ne sme zaračunati dražje. O količini prenosa podatkov, ki ga ima uporabnik vključenega v svojem paketu, mora operater uporabnika obvestiti ob prvi prijavi v tuje omrežje, je določena v paketu in tudi ni nujno enaka, kot jo ima uporabnik v Sloveniji. Količina podatkov, ki jo mora operater zagotoviti v gostovanju znotraj EU, je odvisna od maloprodajne cene paketa in najvišje veleprodajne cene podatkovnega gostovanja, ki se vsako leto postopno niža. Prav zato je tudi količina podatkov, ki jo ima uporabnik na voljo v paketu, ob nespremenjeni ceni, vsako leto nekoliko višja.

EU je določila tudi, da imajo uporabniki pravico do enako kakovostnega mobilnega interneta v obiskani državi članici EU kot doma, če je to na voljo. Tako bi morali operaterji zagotoviti, da imajo uporabniki dostop do omrežij 4G ali 5G, če so ta na voljo na destinaciji, ki jo uporabnik obiskuje.

Ne glede na vse bolj ugodne pogoje v okviru »Gostovanja kot doma«, pa je v izogib nepričakovanim stroškom uporabe mobilnega telefona in prenosa podatkov, dobro biti previden zlasti takrat, ko potujete na območja, ki so mejna področja EU. Kajti na področjih, ki so fizično znotraj EU, a blizu njenih meja, se lahko zgodi, da telefon samodejno zamenja omrežje in preklopi na operaterja izven EU. Pri tem običajno uporabnik sploh ne ve, da je njegov telefon prijavljen v omrežje izven EU, kar lahko povzroči visoke stroške tudi že ob minimalni uporabi mobilnega telefona.Lokacije, kjer se to lahko pripeti, so denimo:

  • obmejna območja Hrvaške;
  • nekateri grški otoki, kamor sega turško ali pa albansko omrežje;
  • na obmejnih območjih v Franciji, Nemčiji, Liechtensteinu in v Avstriji, kjer lahko telefon preklopi na švicarsko omrežje;
  • Ciper, kjer se lahko zgodi preklop na turškega operaterja.

V izogib visokim stroškom gostovanja agencija priporoča, da uporabniki pred potovanjem pri svojem mobilnem operaterju preverijo stroške gostovanja in v primeru visokih stroškov izklopijo prenos podatkov oziroma ga omejijo na najbolj nujno. Še posebej velja biti pozoren pri potovanjih v države, ki niso članice EU. Najpogostejše države, kamor slovenski uporabniki radi potujejo in kjer ne morejo gostovati po enakih cenah kot doma, so denimo Turčija, Črna Gora, Egipt, Združeno kraljestvo, Švica, Bosna in Hercegovina, Albanija, Srbija. Operaterji zanje v večini omogočajo zakup storitev, ki je običajno bistveno ugodnejši od rednih cen gostovanja. Prav tako je možna komunikacija z dostopom prek WiFi omrežja, ki je tudi v tujini na veliko mestih brezplačen.

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava