Skoči do osrednje vsebine

Pojasnilo agencije o zatemnjevanju televizijskih programov med prenosi nogometnih tekem

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije v času Evropskega prvenstva v nogometu (EURO 2024) znova prejema več vprašanj gledalcev v zvezi z »zatemnjevanjem« televizijskih programov v programskih shemah operaterjev v času prenosov nogometnih tekem.

Agencija pojasnjuje, da je to povezano z zakupljenimi pravicami do prenosa športnega dogodka, ki so predmet pogodbenih razmerjih med izdajatelji televizijskega programa in imetniki avtorskih pravic za prenos športnega dogodka. Posledično agencija tega področja ne more regulirati, niti sprejemati pritožb oziroma prijav v zvezi s tem, zaradi narave zakupa pravic te prakse tudi ni mogoče preprečiti.

Zakaj prihaja do zatemnitev?

Zatemnitev tujega programa v programski shemi operaterja običajno zahteva oziroma ima pravico zahtevati zakupnik avtorskih pravic do prenosa posamezne programske vsebine na določenem geografskem območju. V večini primerov gre za večje športne dogodke. Zakupniki avtorskih pravic za območje Republike Slovenije so običajno slovenski izdajatelji televizijskih programov, ki zakupljene vsebine prenašajo na svojih televizijskih programih.

Izdajatelj programa mora pravico do prenosa določenega športnega dogodka kupiti na trgu, kjer za nakup tekmuje z drugimi interesenti. Cena pravice je odvisna predvsem od tega, za kako velik športni dogodek gre in koliko potencialnih gledalcev ima. Prodajalci pravice na trgu prodajajo po zelo različnih pogojih, od denimo celotnega paketa tekem do posamičnih tekem.

Pravice se praviloma prodajajo za posamezno geografsko območje, za državo ali regijo. Če ima imetnik zakupljene pravice za prenos športnega dogodka na določenem geografskem območju, to pomeni, da ima ekskluzivno pravico za prenos tovrstnega dogodka na svojem programu le na tem območju. Če se njegov program predvaja na območjih, za katere pravic ni zakupil, mora poskrbeti, da te vsebine tam niso vidne. Posledično od operaterjev oziroma ponudnikov storitev televizijskih programov zahteva zatemnjevanje svojih televizijskih programov, ko ti prenašajo dogodek v drugi državi.

Kaj to pomeni v praksi?

Če denimo HRT zakupi prenos nekega športnega dogodka za območje Republike Hrvaške, morajo slovenski operaterji, ki v Republiki Sloveniji v svojih programskih shemah ponujajo programe HRT, v času, ko je na sporedu prenos tega športnega dogodka, v aktualnem obdobju je to torej katera od tekem evropskega nogometnega prvenstva, zatemniti vsebino na HRT, saj slednji ni zakupil pravice za prenos tekme tudi v Sloveniji, pač pa na območju Hrvaške.

To pomeni, da je zahteva imetnika avtorske pravice za prenos športnega dogodka do operaterja ali ponudnika storitev televizije za zatemnjevanje odvisna od imetnika te pravice. Ta lahko torej zahteva zatemnitev določenega tujega programa, samo ene določene tekme oziroma zatemnitev, skladno z vsebino zakupljenih pravic.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava