Skoči do osrednje vsebine

Agencija praznuje 21. obletnico delovanja

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (AKOS) danes praznuje 21. obletnico. 21. julija 2001 je namreč začel veljati sklep Vlade RS o ustanovitvi prve samostojne in neodvisne agencije, ki je bila zadolžena za urejanje in nadzor nad delovanjem telekomunikacijskega trga ter za upravljanje in nadzor nad radiofrekvenčnim spektrom Slovenije. Do tedaj so bila to zgolj področja dela različnih uprav znotraj ministrstev. Prva pravna prednica današnje agencije se je imenovala Agencija za telekomunikacije in radiodifuzijo. Nastala je z združitvijo Uprave za telekomunikacije (URST) in takratnega sveta za radiodifuzijo. Z leti je agencija pridobivala številne dodatne pristojnosti in posledično tudi spreminjala svoje ime; od ATR, ATRP, APEK in zdaj AKOS.

Agencija je neodvisen regulatorni organ, ki regulira in nadzoruje 5 temeljnih področij: elektronske komunikacije, radiofrekvenčni spekter, elektronske medije, poštne storitve ter železniški promet. Po številu področij in pristojnosti je v primerjavi z regulatornimi agencijami v drugih državah članicah EU v evropskem vrhu. Tako na evropskem kot na svetovnem nivoju se njeni pristopi in rezultati dela predstavljajo kot dobra praksa.

V skladu s svojimi strateškimi cilji si agencija prizadeva zagotavljati dostopnost in kakovost univerzalnih storitev vsem prebivalcem Slovenije po dostopnih cenah, neodvisno od geografske lokacije, učinkovito konkurenco na trgu in tekmovanje med ponudniki storitev. Kot strokovni sogovornik pa redno sodeluje z drugimi pristojnimi organi. Več o agenciji pa v povezavi.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava