Skoči do osrednje vsebine

Agencija nima pristojnosti zatemnjevanja vsebin televizijskih programov ob prenosih dogodkov na osnovi zakupa avtorskih pravic

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije zaradi zapisov o vlogi agencije pri »zatemnjevanju« prenosov s svetovnega prvenstva v nogometu, ki jih opaža zlasti v družbenih medijih, znova objavlja pojasnilo, da za  »zatemnjevanje« tujih televizijskih programov v shemah slovenskih ponudnikov televizijskih storitev v času prenosov s prvenstva agencija ni odgovorna. Agencija želi opozoriti javnost, da ne tokrat, niti ob drugih športnih dogodkih, ki so zakupljeni na osnovi ekskluzivnih avtorskih pravic do njihovega prenosa, nima pristojnosti zatemnjevanja programov zaradi varovanja avtorskih pravic za predvajanje določene vsebine na določenem geografskem območju, saj gre pri tem za posloven odnos med prodajalci in zakupniki pravic.


Agencija zato pojasnjuje, da zatemnitev tujega programa v programski shemi operaterja običajno zahteva oziroma ima pravico zahtevati zakupnik avtorskih pravic do prenosa posamezne programske vsebine na določenem geografskem območju. Zakupniki avtorskih pravic za območje Slovenije so običajno slovenski izdajatelji televizijskih programov, ki zakupljene vsebine prenašajo na svojih programih. Izdajatelj televizijskega programa mora pravico do prenosa določenega športnega dogodka, ki lahko vključuje prenose dogodkov, pa tudi posnetke in studijske oddaje, kupiti na trgu, kjer za nakup tekmuje z drugimi interesenti. Od obsega nakupa pravice je tudi odvisno, kako bo zakupnik avtorskih pravic uveljavil svoje pravice. Če ima imetnik zakupljene pravice za prenos športnega dogodka na določenem geografskem območju, to pomeni, da ima ekskluzivno pravico, da lahko samo on ta dogodek prenaša v svojem programu, od operaterjev pa zahteva zatemnjevanje vseh drugih, praviloma tujih, televizijskih programov, ki prenašajo taisti dogodek v drugi državi oziroma imajo pravice za prenašanje tega dogodka v drugi državi. Kakšna je zahteva imetnika avtorske pravice za prenos športnega dogodka do operaterja ali ponudnika storitev televizije za zatemnjevanje, je torej v celoti odvisno od imetnika pravice; ali bo zahteval zatemnitev samo določenega tujega programa, ali bo zahteval zatemnitev samo ene določene tekme in podobno, kar mora biti skladno s pravicami, ki jih je zakupil.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava