Skoči do osrednje vsebine

Poročilo o razvoju trga elektronskih komunikacij za četrto četrtletje 2023

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije objavlja poročilo o razvoju trga elektronskih komunikacij za četrto četrtletje leta 2023. V tem obdobju se je nadaljeval pozitiven trend rasti števila aktivnih uporabnikov mobilne telefonije, predvsem naročniške mobilne telefonije.

Nadaljuje se rast števila uporabnikov 5G omrežij, teh je primerjavi s predhodnim četrtletjem za 4,8 odstotka več. Ti uporabniki predstavljajo že 21,5 % vseh aktivnih uporabnikov mobilne telefonije, kar je pomeni podvojitev v primerjavi s četrtim četrtletjem leta 2022. Hitra rast 5G omrežja vpliva tudi na naraščanje prometa mobilnega širokopasovnega dostopa in količine prenesenih podatkov.

Z razvojem mobilnih omrežij pa se postopno opuščajo starejše tehnologije. Operater A1 Slovenija je glede na poročane podatke konec leta 2023 opustilomrežje 3G. S tem so bili preostali uporabniki, ki niso pravočasno nadgradili svojih naprav, preusmerjeni v 2G omrežje, ki omogoča osnovni funkciji klicev in SMS sporočil, ne podpira pa mobilnega širokopasovnega dostopa do interneta. Ta sprememba je privedla do prvega padca skupnega števila uporabnikov mobilnega širokopasovnega dostopa do interneta od začetka spremljanja s strani agencije, vplivala pa je tudi na penetracijo mobilnega širokopasovnega dostopa do interneta glede na prebivalstvo.

Agencija si s portalom MiPi prizadeva za medijsko in informacijsko ozaveščenost prebivalstva. Portal MiPi je v tem obdobju sodeloval z Ljubljanskim potniškim prometom postajah, tako je vsebine portala LPP prikazoval na avtobusih ljubljanskega potniškega prometa. Hkrati je uredniški odbor portala predstavljal MiPi tudi udeležencem Festivala digitalnih spretnosti v Mariboru.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava