Skoči do osrednje vsebine

Pravice potnikov invalidov v železniškem prometu

Ikona znakovni jezik - povezava do videa

1. KAJ MORA BITI ZAGOTOVLJENO ZA INVALIDNE OSEBE V ŽELEZNIŠKEM PROMETU

PRAVICA DO PREVOZA KOT VSI DRUGI PREBIVALCI

Invalidne osebe in osebe z omejeno mobilnostjo morajo imeti nediskriminatorne možnosti za potovanje po železnici, v primerjavi z vsemi drugimi državljani. Pri nakupu vozovnice na vlaku se jim ne sme zaračunati dodatnih stroškov. Prav tako se jim dodatnih stroškov ne sme zaračunani za rezervacije vozovnic. Prevoznik, prodajalec vozovnic ali organizator potovanja ne sme zavrniti rezervacije ali izdaje vozovnice invalidni osebi ali osebi z omejeno mobilnostjo.

DOSTOPNOST

Prevozniki morajo invalidnim osebam in osebam z omejeno mobilnostjo zagotoviti dostop do postaj, ploščadi, voznih sredstev in drugih prostorov.

2. NA KOGA SE LAHKO OBRNEJO ZA POMOČ

POMOČ

Invalidne osebe in osebe z omejeno mobilnostjo imajo pravico, da vsaj 48 ur pred planiranim potovanjem z vlakom zaprosijo za brezplačno pomoč ob odhodu, prihodu, ali prestopanju na železniški postaji prevoznika, upravljalca postaj, prodajalca vozovnic ali organizatorja potovanja. Pomoč se nudi pod pogojem, da se invalidna oseba in oseba z omejeno mobilnostjo zglasi na določenem mestu ob uri, ki jo določi prevoznik. Ta ura ne sme biti več kot 60 minut pred objavljenim časom odhoda ali pred časom, ko so vsi potniki zaprošeni, naj se prijavijo.

NADOMESTILO ZA OPREMO

V primeru, da invalidna oseba ali oseba z omejeno mobilnostjo pri potovanju z vlakom delno ali v celoti izgubi opremo, ki jo uporablja za gibanje ali pa se ta oprema poškoduje, prevoznik za to poškodovanje oz. izgubo odgovarja brez finančne omejitve.

V primeru kršitve pravic, težav pri pridobivanju pomoči ali v primeru vprašanj, se lahko potniki obrnejo na agencijo prek telefona, na številki +386 (0)1 583 63 00, od ponedeljka do petka med 8.30 in 14. uro ali prek elektronske pošte (info.box@akos-rs.si). Več o možnih postopkih pred AKOS pa v brošuri

3. KJE SO TE PRAVICE ZAPISANE

SPLOŠNO

Pravice potnikov v železniškem prometu ureja Uredba (ES) št. 1371/2007 Evropskega parlamenta in Sveta. Vse določbe Uredbe so zavezujoče in neposredno uporabljive. Več o pravicah si lahko preberete s klikom na povezavo.

PRAVICE INVALIDNIH OSEB IN OSEB Z OMEJENO MOBILNOSTJO

Pravice invalidnih oseb in oseb z omejeno mobilnostjo v železniškem prometu so prav tako urejene v Uredbi (ES) št. 1371/2007, in sicer v poglavju V (Invalidne osebe in osebe z omejeno mobilnostjo).

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava