Skoči do osrednje vsebine

Poročilo o razvoju trga elektronskih komunikacij za tretje četrtletje 2023

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije objavlja poročilo o razvoju trga elektronskih komunikacij za tretje četrtletje leta 2023. V tem obdobju se nadaljuje pozitiven trend rasti števila aktivnih uporabnikov mobilne telefonije, ki je vplival tudi na povečanje penetracije aktivnih uporabnikov mobilne telefonije na prebivalstvo. Ta kazalnik ob koncu tretjega četrtletja leta 2023 znaša že več kot 128 %.

Z 12 % porastom števila uporabnikov 5G omrežij glede na predhodno četrtletje smo dosegli pomemben mejnik na področju uporabe in razširjenosti 5G omrežji, saj statistično gledano, 5G omrežje uporablja že skoraj vsak četrti prebivalec Slovenije. Ta hitra rast 5G omrežja posledično vpliva tudi na naraščanje prometa mobilnega širokopasovnega dostopa in količine prenesenih podatkov.

Trend rasti se nadaljuje tudi pri širokopasovnih priključkih do interneta. Tržni delež teh priključkov, ki pretakajo vsebine s hitrostmi, višjimi od 100 Mbit/s, znaša več kot 67 %.

V tretjem četrtletju je agencija objavila različne zanimive članke in nasvete na portalu za promocijo medijske in informacijske pismenosti MiPi. Ti vsebujejo smernice in nasvete za kritično in razumno uporabo informacijskih tehnologij ter medijskih vsebin. Med drugim so bili obravnavani nasveti za uporabo mobilnega telefona med počitnicami in potovanjih v tujino, pa tudi na kaj moramo biti še posebej pozorni pri uporabi elektronskih naprav, ki so bile poplavljene.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava