Skoči do osrednje vsebine

Agencija obvešča o pomenu mednarodnega dneva skupne evropske številke 112

Slika prikazuje enotno evropsko številko za klic v sili 112

11. februar je mednarodni dan skupne evropske številke za klic v sili 112, namenjen ozaveščanju o  tej številki in njeni uporabi. Na številko 112 lahko za pomoč brezplačno pokličemo kadarkoli, 24 ur na dan, vse dni v letu, v katerikoli državi članici EU. Ob članicah pa tudi v Albaniji, Črni gori, Gruziji, Islandiji, Lihtenštajnu, Moldaviji, Norveški, Severni Makedoniji, Srbiji, Švici, Turčiji in Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske. Prav tako se v Združenih državah Amerike in v Kanadi klic na številko 112 nemudoma preusmeri na klicne centre policije, reševalcev ali gasilcev.

Države članice po vsej Evropi organizirajo dogodke, na katerih svojim državljanom predstavljajo njen pomen in način uporabe. Leta 2008 je le 22 % državljanov EU poznalo enotno evropsko številko 112 in njeno uporabnost.  V letu 2021 je bilo v EU na številko 112 opravljenih že več kot 153 milijonov klicev, od tega 1,5 milijona klicev mednarodnih obiskovalcev držav EU, ki so bili v tistem trenutku v gostovanju v drugem omrežju.

V Sloveniji po podatkih iz zadnje raziskave agencije v letu 2023 94 % vprašanih ve, da so klici na številke 112 in 113 brezplačni, 86 % anketirancev pa je seznanjenih, da je 112 tudi enotna evropska številka.

Na številko 112 lahko pokličemo s stacionarnega ali mobilnega telefona, pošljemo kratko sporočilo (SMS), gluhi ali naglušni pa lahko besedilni klic posredujejo tudi preko sistema WAP112. Klic na številko 112 je prednosten in je omogočen tudi na območju s slabim signalom.

Ob klicu v sili je pomembno, da ostanemo mirni in govorimo razločno. Če je mogoče, pokličemo sami. Povemo svoje ime, kaj se je zgodilo, svojo lokacijo in kakšno pomoč potrebujemo, dodamo še informacije o številu ponesrečencev, kakšne so poškodbe in okoliščine na kraju nesreče, ali gre za požar, nevarne snovi in podobno. Pomembno je upoštevati navodila operaterja in ob kakršnikoli spremembi ponovno poklicati 112.

Agencija ob tem dnevu opozarja še na druge, za družbo in varnost prebivalcev prav tako pomembne številke, ki so javnosti manj znane. Gre za številko 116, enotno evropsko številko za storitve z družbeno vrednostjo. V Sloveniji jih pozna le 17 % vprašanih v raziskavi agencije, to so:

  •  116 000  - dežurni telefon za pogrešane otroke;
  •  116 111 - telefon za otroke v stiski;
  •  116 123 - telefon za pomoč v duševni stiski.
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava