Skoči do osrednje vsebine

Slovenija letos na indeksu digitalnega gospodarstva in družbe (DESI) še boljša

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije obvešča javnost, da je Slovenija po zadnjem poročilu indeksa digitalnega gospodarstva in družbe (DESI) za leto 2022 napredovala za dve mesti in se uvrstila na 11. mesto. Potem, ko je bila lani na 13. mestu, je to najvišja uvrstitev doslej. Slovenija se po indeksu DESI med 27 članicami EU tako uvršča nad evropsko povprečje, letos pa je Slovenija v digitalnem napredku prehitela tudi Nemčijo in Belgijo.

V indeksu DESI je več kazalnikov, po katerem so države razvrščene. Tako Slovenija ostaja nad evropskim povprečjem tudi na področju povezljivosti in na področju integracije digitalnih tehnologij. Na področju človeškega kapitala je Slovenija med članicami uvrščena na 17. mesto, pri digitalnih javnih storitvah pa je Slovenija napredovala za dve mesti in trenutno zaseda 13. mesto.

Na področju povezljivosti, kjer je Slovenija na 10. mestu, je uspešna zlasti pri razširjenosti pokritosti optičnih priključkov stanovanj. Slovenija ima pokritih 72% gospodinjstev, povprečje v EU pa je 50%, posledično je uspešna tudi pri pokritosti s fiksnim omrežjem visokih zmogljivosti.

Na področju integracije digitalne tehnologije zaseda Slovenija 9. mesto in izstopa pri odstotku podjetij, ki uporabljajo e-račune, storitve v oblaku in umetno inteligenco.

Na področju človeškega kapitala se je zvišal odstotek strokovnjakov s področja informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Pri digitalnih javnih storitvah kar 77 % uporabnikov interneta aktivno uporablja storitve e-vlade, kar je tudi nad povprečjem EU.

Agencija poudarja, da z ustvarjanjem pozitivnega regulatornega okolja na trgih elektronskih komunikacij krepi razvoj konkurence in bistveno prispeva k odličnim rezultatom Slovenije na področju povezljivosti in pri izboljšanju ocene v obdobju zadnjih petih let. Kot omenja poročilo indeksa DESI je pomembno tudi področje kibernetske in informacijske varnosti, v zvezi s tem pa ima pomembno vlogo tudi agencija na področju regulacije in nadzora varnosti ter celovitosti elektronskih komunikacijskih omrežij in storitev.

V okviru pristojnosti in dela agencije pa so tudi regulacija operaterjev s pomembno tržno močjo, zagotavljanje univerzalne storitve,podeljevanje radijskih frekvenc za mobilne storitve in s tem povezane obveznosti pokrivanja in uvajanja novih tehnologij, spodbujanje so-investicij in zagotavljanje transparentnosti in preglednosti podatkov, in so le nekatere izmed njenih aktivnosti, ki prav tako prispevajo k doseganju visoke stopnje povezljivosti v Republiki Sloveniji.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava