Agencija obvešča javnost, da je vlada potrdila Načrt razvoja gigabitne infrastrukture do leta 2030

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije obvešča javnost, da je Vlada Republike Slovenije 25. 8. 2022 potrdila

Načrt razvoja gigabitne infrastrukture do leta 2030

, ki ga je pripravila Služba za digitalno preobrazbo.

Strategija je odgovor na razvojne izzive na področju elektronskih komunikacij v naslednjem razvojnem obdobju, saj je sodobna in zelo zmogljiva infrastruktura fiksnih in mobilnih elektronskih komunikacij med ključnimi dejavniki digitalnega preoblikovanja družbe in konkurenčnosti gospodarstva in je tako v javnem interesu. Hiter razvoj na področju povezljivosti bo omogočal še zmogljivejše tehnologije navidezne in obogatene resničnosti, obenem pa bo omogočen tudi pospešeni razvoj pametnih mest in umetne inteligence, z okrepljeno komunikacijo stroj-stroj pa razvoj interneta stvari na splošno. Načrt je v celoti usklajen s temeljnimi digitalnimi cilji Evropske unije na področju povezljivosti.

Strategija med ključnimi cilji, ki morajo biti izpolnjeni do leta 2025, predvideva zagotovitev dostopa do interneta s hitrostjo najmanj 100 Mb/s za vsa slovenska gospodinjstva, ki se lahko nadgradi v gigabitno hitrost. Cilj strategije do tega leta je tudi gigabitna povezljivost za vse glavne spodbujevalce družbenega in gospodarskega razvoja, kot so šole, kulturne ustanove, prometna vozlišča, izvajalci javnih storitev ter digitalno intenzivna podjetja. Po strategiji mora biti do leta 2025 zagotovljena tudi neprekinjena pokritost z omrežji 5G, in sicer za vsa mestna območja in za vse glavne prizemne prometne poti.

Do leta 2030 pa strategija predvideva zagotovitev pokritosti vseh gospodinjstev in vseh podjetij in drugih spodbujevalcev družbeno-gospodarskega razvoja z gigabitnim omrežjem, hkrati pa tudi zagotovitev pokritosti z omrežjem 5G za vsa naseljena območja.

Poleg ciljev, pregleda stanja razvoja širokopasovnih omrežij v Republiki Sloveniji in predvidenih investicij, Načrt razvoja gigabitne infrastrukture do leta 2030 predstavlja tudi konkretne ukrepe za uresničitev postavljenih ciljev.

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava