Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo operaterjem glede prepovedi prenosa oziroma distribucije določenih televizijskih programov in drugih medijskih storitev v lasti Ruske federacije

Evropska unija je z Uredbo Sveta EU 2022/350, ki je bila sprejeta 1. marca 2022 zvečer, določila prepoved oddajanja ruskima državnima medijema RT in Sputnik v državah evropske povezave. Z današnjo objavo v Uradnem listu EU nova uredba, ki spreminja Uredbo EU št. 833/2014 o omejevalnih ukrepih zaradi delovanja Rusije, ki povzroča destabilizacijo razmer v Ukrajini, že velja.

Nova Uredba operaterjem določa prepoved prenosa oziroma distribucije določenih ruskih televizijskih programov RT-Russia Today English, RT-Russia Today UK, RT-Russia Today Germany, RT-Russia Today France, RT-Russia Today Spanish in medijskih storitev medijske hiše Sputnik. Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS v skladu s tem poziva operaterje, da Uredbo nemudoma izvršijo.

Odločitev Sveta EU temelji na obrazložitvi iz Uredbe, da imajo našteti mediji ključno vlogo pri spodbujanju agresije zoper Ukrajino, Ruska federacija pa prek omenjenih medijev izvaja propagandne dejavnosti, usmerjene na civilno družbo v EU in sosednjih državah ter pomenijo grožnjo javnemu redu in varnosti Unije.

Svet EU tako sprejema omejevalne ukrepe, po katerih je prepovedano oddajanje ali omogočanje, spodbujanje ali drugačno prispevanje k oddajanju katerihkoli vsebin s strani naštetih medijev, na kakršnikoli način. Prepovedani so prenos ali distribucija po kabelskih, satelitskih, IP-TV sistemih, ponudnikih internetnih storitev, internetnih platformah ali aplikacijah za izmenjavo videov, ne glede na to, ali so novi ali že prej nameščeni.

Kot še izhaja iz obrazložitve uredbe Sveta EU in sporočila za javnost Evropske komisije, ti ukrepi ne spreminjajo obveznosti spoštovanja pravic, svoboščin in načel Pogodbe o Evropski uniji. Pravica do obveščenosti je temeljna človekova pravica in EU si bo še nadalje prizadevala za svobodo medijev in pluralizem mnenj.  

Uredba Sveta EU je dostopna na povezavi.

Obvestilo za javnost Evropske komisije o tej temi pa je dostopno na naslednji povezavi

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava