Skoči do osrednje vsebine

Poročilo o razvoju trga elektronskih komunikacij za tretje četrtletje 2022

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije objavlja poročilo o razvoju trga elektronskih komunikacij za tretje četrtletje 2022. V tem četrtletju so uporabniki mobilnega širokopasovnega dostopa do interneta, ki jih je prvič več kot 2 milijona, prek mobilnega širokopasovnega dostopa prenesli skoraj 80 milijonov gigabajtov podatkov. To je največ doslej, količina prenesenih podatkov pa se je podvojila v manj kot treh letih. To pomeni, da je vsak uporabnik v tretjem četrtletju lanskega leta prek mobilnega omrežja brskal po internetu približno 480 ur, ali poslušal okoli 8.000 pesmi, ali si ogledal 80 ur video vsebin standardne kakovosti.

Da je hitrost prenosa podatkov čedalje pomembnejši dejavnik, kaže tudi trend naraščanja širokopasovnih priključkov s hitrostjo najmanj 100 Mbit/s, saj ima že skoraj šest od desetih priključkov omogočeno prenosno hitrost 100 Mbit/s ali več.

Trend rasti NGA priključkov širokopasovnega dostopa do interneta se nadaljuje in znaša  le 0,03 odstotne točke manj kot 90% vseh priključkov širokopasovnega dostopa do interneta. Priključki, ki imajo dostop omogočen prek optičnega omrežja in prek DOCSIS 3.0 tehnologije, pa presegajo tri četrtine vseh priključkov.

Podatki za posamezna četrtletja in leta so predstavljeni na portalu eAnalitik.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava