Skoči do osrednje vsebine

Javni poziv za izkaz tržnega interesa za gradnjo visokozmogljivih omrežij oziroma nadgradnjo ali razširitev obstoječih omrežij s prenosno hitrostjo najmanj 100 Mb/s k uporabniku na celotnem območju Republike Slovenije v naslednjih treh letih

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije na podlagi petega odstavka 19. člena Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) objavlja javni poziv za izkaz tržnega interesa za gradnjo širokopasovnih omrežij naslednje generacije oziroma nadgradnjo ali razširitev obstoječih omrežij s prenosno hitrostjo najmanj 100 Mb/s k uporabniku, ki mu je na voljo 24/7, ne glede na število uporabnikov, prisotnih v tem omrežju, na celotnem območju Republike Slovenije v naslednjih treh letih.

Izkazan tržni interes pomeni, da bo zainteresiran investitor v elektronska komunikacijska omrežja najkasneje v treh letih gospodinjstvom s priloženega seznama (priloga 1) na njihovih naslovih omogočil omrežne priključne točke s prenosno hitrostjo najmanj 100 Mb/s k uporabniku, ki mu je na voljo 24/7 in to ne glede na število uporabnikov, prisotnih v tem omrežju. Gospodinjstvom, ki v času gradnje ne bodo zainteresirana za povezovanje v tako širokopasovno omrežje naslednje generacije, mora biti to povezovanje omogočeno kadarkoli v prihodnosti.

Ob upoštevanju izraženega tržnega interesa bo Ministrstvo za digitalno preobrazbo v skladu z Načrtom razvoja gigabitne infrastrukture do leta 2030 in iz tega izhajajočega finančnega ukrepa za javno sofinanciranje gradnje širokopasovnih omrežij na belih lisah ter na podlagi 20. člena ZEKom-2 izvedlo javne razpise za sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij naslednje generacije.

Več informacij o javnem pozivu je priloženih v spremnem dokumentu št. 041-8/2023/5 (Javni poziv za izkaz tržnega interesa za gradnjo visokozmogljivih omrežij oziroma nadgradnjo ali razširitev obstoječih omrežij 140723.pdf).

Agencija ob tem dodaja še, da je že aprila 2023 na svoji spletni strani seznanila javnost z novo pristojnostjo pri testiranju tržnega interesa za gradnjo visokozmogljivih omrežij.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava