Skoči do osrednje vsebine

Prek DAB omrežja lahko zdaj spremljate skoraj vse radijske postaje po Sloveniji

Prek DAB omrežij je za zdaj pri nas možno poslušati 35 radijskih programov, še nekaj postaj bo pričelo z oddajanjem v kratkem. DAB+ omrežje z 18 radijskim postajami je slišno na območju cele Slovenije, medtem ko je 17 radijskih postaj slišnih le na polovici ozemlja Slovenije. Večina teh programov je sicer prisotna tudi na FM frekvencah, vendar so pokrivanja DAB omrežij praviloma večja in območja pokrivanja posameznih FM frekvenc dopolnjujejo. Predvsem pa je zaradi digitalnega načina oddajanja sprejem kakovostnejši in manj odvisen od vplivov objektov v okolici. Prav zato Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije poudarja prednosti oddajanja programa prek DAB+ tehnologije.

Poslušalci za sprejem programov prek digitalnega radia potrebujejo ustrezne radijske sprejemnike, ki podpirajo sprejem DAB+. Na trgu pa so tudi sprejemniki, ki omogočajo sprejem tako analognega FM radia kot digitalnega radia DAB+. Z novim Zakonom o elektronskih komunikacijah pa je postala obvezna vgradnja sprejemnika za digitalni radio v nove avtomobile.

Kaj so še prednosti tehnologije DAB+? Poleg zvoka omogoča tudi večpredstavne vsebine, ki lahko dopolnjujejo radijske programe ali ponujajo povsem nove storitve, kar pri radijskih programih prej ni bilo možno. To so tekstovna in slikovna sporočila v zvezi s predvajanim programom. Omogoča pa tudi elektronski programski vodič.

Geoportal AKOS omogoča vpogled v kakovost sprejema digitalnega radia na vseh pomembnejših prometnih cestah v Sloveniji. Pokritosti posameznih DAB omrežij pa je možno preveriti na spletnem mestu operaterja omrežja.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava