Pojasnilo v zvezi z obveščanjem državljanov o obstoju mobilne aplikacije "OstaniZdrav"preko SMS sporočil

Agencija je prejela več prijav državljanov zaradi prejema SMS sporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o mobilni aplikaciji za varovanje zdravja in življenja ljudi #OstaniZdrav«, zato podaja naslednje pojasnilo.

Neželeno komunikacijo preko komunikacijskih sistemov ureja 158. člen Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1). Navedeni člen ureja pošiljanje (komercialnih) sporočil samo za namene neposrednega trženja, kamor pa ni mogoče uvrstiti obveščanja prebivalstva v zvezi z obstojem in možnostjo uporabe brezplačne mobilne aplikacije, ki jo uvaja Vlada RS z namenom varovanja zdravja njenih državljanov. Po mnenju agencije takšno obveščanje o obstoju tovrstne aplikacije ne sodi v pravni okvir, ki ga ureja 158. člena Zakona o elektronskih komunikacijah ZEKom-1, saj po vsebini ne gre za neposredno trženje, za katerega bi bilo zahtevano uporabnikovo predhodno soglasje.

Agencija pa ob tem še pripominja, da državljani sum na zlorabo osebnih podatkov s strani NIJZ ali drugih institucij lahko podajo na Informacijskega pooblaščenca RS, ki je v Republiki Sloveniji pristojen za področje varstvo osebnih podatkov. 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava