AKOS predstavlja karte pokritosti gospodinjstev z internetnimi storitvami

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (AKOS) je nadgradila Geoportal AKOS, s katerim želi  prispevati k uresničevanju nacionalnih in evropskih digitalnih strategij.

Novost so različni prikazi, ki zelo pregledno prikazujejo nivo razpoložljivosti dostopa do storitev elektronskih komunikacij v Republiki Sloveniji. Poleg vplogleda v zmogljivost in vrsto omrežne priključne točke oz. internetnega priključka na posamezni lokaciji, je iz pripravljenih prikazov natančno razvidno, katera področja že zagotavljajo ustrezne nivoje povezljivosti in področja, na katerih so še možnosti za nadaljnji razvoj.

Izračuni deležev pokritosti gospodinjstev po naseljih, občinah in statističnih regijah so tako najnovejša nadgradnja portala. Dodanih je šest kart pokritosti gospodinjstev, ki predstavljajo deleže pokritosti gospodinjstev različnih tehnologij (optika, kabel, baker, brezžično in skupaj) in deleže gospodinjstev s hitrostjo dostopa do spleta vsaj 100 Mbit/s. Poleg tega je v zavihku analize razpoložljivih kar 17 različnih kazalnikov nivojev pokritosti (glede na različne hitrosti, po operaterjih, pokritosti podjetij) za posamezno enoto (statistična regija, občina, naselje), podatke je mogoče tudi prenesti za nadaljnjo uporabo.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava