Skoči do osrednje vsebine

Agencija pripravila predlog Priporočila o ravnanju operaterjev v primeru ugotovljenih zlorab pri zaključevanju klicev

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije obvešča javnost, da je objavila predlog Priporočila o ravnanju operaterjev v primeru ugotovljenih zlorab pri zaključevanju oziroma posredovanju govornih klicev v posamičnem javnem mobilnem ali fiksnem omrežju v Republiki Sloveniji. Predlog priporočila vsebuje načine pristopa in ravnanja operaterjev v prizadevanju za zmanjšanje zlorab, predvsem pa jih spodbuja k medsebojnemu sodelovanju s ciljem zmanjšanja zlorab v slovenskem telekomunikacijskem prostoru.


Agencija operaterjem priporoča oblikovanje samoregulacijskega kodeksa, znotraj katerega bi definirali enotno razumevanje pojma zlorabe in kaj lahko služi kot dokaz za zlorabo ter določili postopke ravnanja ob odkritju zlorab. Poleg tega agencija operaterjem priporoča tudi ustanovitev skupnih virov informacij (podatkovnih baz), ki bi bili dostopni vsem zainteresiranim operaterjem in bi služili kot pomoč pri identifikaciji in preprečevanju zlorab. Agencija v priporočilu podaja tudi priporočene ukrepe za izogibanje zlorabam.


Agencija ugotavlja, da je usklajena določitev pravil in skupen nastop slovenskih operaterjev v trenutnem stanju zakonodaje in tehnologije najbolj optimalen način za učinkovit boj proti zlorabam govornih klicev, zato bo operaterje vzpodbujala v tej smeri in jim nudila ustrezno podporo in pomoč, kolikor je v njeni moči in pristojnosti.


Agencija vabi zainteresirano javnost, da do ponedeljka, 21. novembra 2022, posreduje pripombe, predloge ali dopolnitve k predlogu priporočila na naslov: Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije, Stegne 7, 1000 Ljubljana ali na elektronski naslov: info.box@akos-rs.si. Pri tem se obvezno sklicujte na številko 3824-9/2022.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava