Skoči do osrednje vsebine

Agencija obvešča javnost o prejetem odgovoru regulatornega organa ALIA v zvezi s SK SPORT KLUB 1

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije je o sumu kršitve in o ugotovljenih dejstvih v zvezi s sumom kršitve določb glede prenašanja kvalifikacijskih tekem slovenske košarkarske reprezentance za svetovno prvenstvo 2023 na televizijskem programu SK Sport Klub 1 (Slovenia) obvestila pristojni regulatorni organ (Autorité Luxembourgeoise Indépendante de l'Audiovisuel; v nadaljevanju: ALIA) v Luksemburgu ter mu zadevo predala v ustrezno ukrepanje. Agencija je regulatorju ALIA predlagala sprejem ukrepov za zaščito javnega interesa v Republiki Sloveniji na način, s katerim bi bilo vsaj 75 odstotkom prebivalcev Republike Slovenije omogočeno neposredno spremljanje kvalifikacijskih tekem slovenske nacionalne reprezentance za svetovno prvenstvo v košarki 2023 in tudi svetovno prvenstvo v košarki 2023.

Agencija obvešča javnost, da je prejela odgovor pristojnega regulatornega organa ALIA v zvezi navedenim. Regulator ALIA je agencijo obvestil, da je izdajatelj televizijskega programa SK Sport Klub 1, United Media s.àr.l., ustanovljen v Luksemburgu in zato pod jurisdikcijo Luksemburga. Nadalje regulator ALIA navaja, da mora biti nacionalni seznam pomembnejših dogodkov notificiran po posebnem postopku v skladu s 14. členom Direktive o avdiovizualnih medijskih storitvah in objavljen v Uradnem listu Evropske unije, da bi veljal in obvezoval tudi druge države članice Evropske unije in izdajatelje pod pristojnostjo drugih držav članic Evropske unije. V nasprotnem primeru nacionalni seznam ne more veljati za izdajatelje, ustanovljene v drugi državi članici Evropske unije.

Po podatkih ALIA seznam ni bil notificiran in objavljen v Uradnem listu Evropske unije, zato izdajatelja televizijskega programa SK Sport Klub 1 (Slovenia) ne zavezuje. Zaradi navedenega ALIA nima pravne podlage, da bi ukrepala zoper United Media s.àr.l. V svojem dopisu je ALIA tudi navedla, da je kontaktirala izdajatelja United Media s.àr.l. z namenom, da poveča ozaveščenost izdajatelja glede situacije, ki jo je izpostavila agencija.

Odgovor regulatorja ALIA je dostopen na tej povezavi.

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava