Skoči do osrednje vsebine

Po podatek o pokritosti mobilnih 5G omrežij v Sloveniji in razpoložljivosti T-DAB+ radijskih omrežij po novem kar na Geoportal

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije obvešča javnost, da je odslej na Geoportalu AKOS mogoče spremljati tudi prikaz pokritosti mobilnih 5G omrežij po posameznih operaterjih. Gre za novost in pomembno posodobitev, saj Slovenija podatkov o pokritosti s 5G omrežjem na enem mestu doslej ni imela.

Zadnja posodobitev Geoportala pa prinaša še več težko pričakovanih novosti. Portal je obogaten tudi s prikazi možnosti sprejema signalov prizemne digitalne avdio radiodifuzije T-DAB+. Meritve za ta prikaz so bile izvedene za vse multiplekse, DAB+ R1, DAB+ R2 in DAB+ R3. V času meritev je bilo za namen tega prikaza prevoženih 2.870 kilometrov glavnih cest po vsej državi. Ob teh novostih je agencija posodobila še nekaj drugih podatkov, ki jih tudi lahko najdete na Geoportalu. In sicer:

  • podatke o mobilnih baznih postajah, za obdobje tretjega četrtletja (Q3/2022),
  • podatke poštnega omrežja Pošte Slovenije d.o.o. (stanje na dan 31. 12. 2021),
  • podatki o povprečnih maloprodajnih cenah po občinah z analize produktov in storitev na maloprodajnem trgu širokopasovnega dostopa za december 2021,
  • seznama naselij brez cenovnih obveznosti operaterja s pomembno tržno močjo (OPTM) po odločbi 38241-1/2022/26 in dereguliranih naselij po odločbi 38241-2/2022/26.


Geoportal splošni in strokovni javnosti omogoča dostop in pregledovanje prostorskih podatkov že od leta 2019. Geoportal je med drugim tudi orodje, ki lahko prispeva k zmanjšanju stroškov izgradnje visokozmogljivih omrežij, spodbuja souporabo in skupno gradnjo. Prav tako omogoča odprtost podatkov ter zasledovanje ciljev v povezavi z višjo učinkovitostjo investicij, transparentnostjo delovanja ter proaktivno objavo in izmenjavo prostorskih informacij. Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije tako Geoportal redno nadgrajuje in posodablja, ob tem pa je pomembno še dejstvo, da tudi v mednarodnem merilu velja za primer odlične prakse,  zaradi informativnosti, preglednosti in enostavnosti za uporabo.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava