Skoči do osrednje vsebine

Nove omejitve najvišjih cen za vse mednarodne klice in SMS znotraj EU

S 15.5.2019 začnejo veljati nove omejitve najvišjih cen za vse mednarodne klice in SMS sporočila znotraj EU. Klic iz domače države v drugo EU državo bo stal največ 19 centov brez DDV, poslano SMS sporočilo pa največ 6 centov brez DDV.

Pred dvema letoma so v veljavo stopila pravila o gostovanju, ki uporabnikom omogočajo, da storitve v gostovanju (znotraj EU) uporabljajo za isto ceno kot doma. Nova uredba, ki stopi v veljavo 15.5.2019, pa bo evropskim državljanom prinesla nižje cene za klice iz domače v drugo EU državo, kmalu pa tudi na Norveško, Islandijo in Lihtenštajn. Po novem bodo tako državljani EU plačevali za tovrstne klice in poslana SMS sporočila tudi do 4x manj kot plačujejo sedaj.

V nedavni raziskavi Eurobarometer o mednarodnih klicih je 26% anketiranih prebivalcev EU odgovorilo, da je v preteklem mesecu stopilo v stik z osebo v drugi državi EU preko stacionarnega ali mobilnega telefona ali pa jim poslalo SMS sporočilo. Ti uporabniki telekomunikacijskih storitev bodo sedaj zaščiteni pred visokimi cenami za klice in SMS sporočila iz domače v druge EU države. Tako bodo lahko zdaj brez skrbi klicali in pošiljali SMS sporočila na vse evropske številke tudi iz domače države.

Nova uredba bo veljala za vse fizične naročnike, poslovni naročniki pa so iz te uredbe, za razliko od uredbe o gostovanju iz leta 2017, izključeni in bodo za njih veljale cene kot do sedaj.

Na priloženi povezavi boste našli tudi poučen video.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava