Skoči do osrednje vsebine

Agencija je znova obogatila Geoportal AKOS z novimi podatki

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije obvešča javnost, da je z zadnjo nadgradnjo posodobila nekatere izmed bolj iskanih podatkov na Geoportalu AKOS. Posodobljene so mobilne bazne postaje s stanjem v 2. kvartalu leta 2023, pregled pokritostimobilnega omrežja po tehnologijah 2G, 3G, 4G, 5G inpodatki omrežnih priključnih točk glede na stanje ob koncu leta 2023. Ob tem agencija poslej na Geoportalu AKOS prikazuje še izsledke z zadnje analize produktov in storitev na maloprodajnem trgu širokopasovnega dostopa, pa tudi nova osvežena seznama naselij, kjer zaradi razvoja konkurence regulacija ni več potrebna oziroma ni več potrebna v polnem obsegu.

Geoportal AKOS splošni in strokovni javnosti omogoča dostop in pregledovanje prostorskih podatkov že od leta 2019, agencija pa ga vseskozi nadgrajuje in posodablja. Geoportal AKOS omogoča vpogled v več kot 110 slojev prostorskih podatkov. Med temi so: fiksna in mobilna infrastruktura elektronskih komunikacij ter pokritosti s temi omrežji in meritvami signala, gospodarska javna infrastruktura, namere o načrtovani gradnji, izražen tržni interes in identificirane bele lise za gradnjo širokopasovnih omrežij, podatki o poštnem in železniškem omrežju na področju Republike Slovenije ter še nekateri drugi podatki.

Geoportal AKOS je med drugim tudi orodje, ki lahko prispeva k zmanjšanju stroškov izgradnje visokozmogljivih omrežij, spodbuja souporabo in skupno gradnjo. Prav tako omogoča odprtost podatkov ter zasledovanje ciljev v povezavi z višjo učinkovitostjo investicij, preglednostjo delovanja ter proaktivno objavo in izmenjavo prostorskih informacij.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava