Svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe

Petek, 16.05.2014

Letošnja tema svetovnega dneva telekomunikacij in informacijske družbe je »Broadband for Sustainable Development«. Za digitalni razvoj kot  enega izmed kazalcev trajnostnega razvoja družbe je nujno razvijanje hitrih širokopasovnih omrežij, ki bodo postala cenovno in splošno dostopna vsem prebivalcem. Širokopasovna infrastruktura je ključni element pri zagotavljanju, da se informacijsko komunikacijska tehnologija uporablja kot nosilno sredstvo v zdravstvu, e-izobraževanju, upravljanju, trgovini in gospodarstvu za dosego trajnostne socialno ekonomske rasti. Svetovni vrh o informacijski družbi (WSIS) prepoznava veliko vlogo širokopasovnih povezav pri lažjem distribuiranju širokih palet storitev in aplikacij, promociji investicij in zagotavljanju internetnega dostopa po dosegljivi ceni za obstoječe in nove uporabnike.

 

Svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe, ki ga sicer obeležujemo 17. maja, vendar letos izjemoma že v petek 16. 5. 2014, označuje obletnico ustanovitve prve mednarodne Telegrafske Konvencije leta 1865 in ustanovitev Mednarodne zveze za telekomunikacije (ITU), ki ima danes sedež v Ženevi in sodi pod okrilje Združenih narodov (ZN). Svetovni dan telekomunikacij se zaznamuje od leta 1969. Generalna skupščina ZN pa je leta 2006 na pobudo svetovnega vrha o informacijski družbi, 17. maj razglasila tudi za svetovni dan informacijske družbe.

 

Namen svetovnega dneva telekomunikacij in informacijske družbe (WTISD) je sicer pomoč k dvigu zavesti o možnostih, da lahko uporaba interneta in ostalih informacijsko komunikacijskih tehnologij ponudi svoj doprinos k družbi in gospodarstvu, kot način za premostitev digitalnega razkoraka.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.si



Uradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.