Zaživelo novo DAB+ omrežje

Zaživelo je tretje DAB+ omrežje v Sloveniji, ki je obenem drugo digitalno radijsko omrežje z nacionalno pokritostjo. Vanj se bodo lahko vključili regionalni in lokalni radijski programi. Nov multipleks R2, ki ga tako kot drugi dve omrežji upravlja RTV Slovenija, je namereč razdeljen na vzhodno in zahodno regijo. Vanj so že vključeni regionalni radijski programi in programi narodnostnih skupnosti, ki delujejo v okviru RTV Slovenija (Radio Koper, Radio Maribor, Radio Capodistria in Pomursko-madžarski radio). Drugi slovenski lokalni in regionalni radijski programi, med katerimi je zaznati znaten interes za digitalno radijsko oddajanje, pa se bodo lahko vključili na podlagi razpisa, ki ga agencija že pripravlja.

Ob tem velja spomniti, da morajo biti s koncem leta 2020 po evropski direktivi vsi novi avtomobili v EU opremljeni z DAB+ radijskim sprejemnikom. To pomeni, da bodo DAB+ sprejemniki za digitalni radio postali del osnovne avtomobilske opreme. Nekateri proizvajalci avtomobilov DAB+ sprejemnike že sedaj vgrajujejo v nove avtomobile, vendar ti še niso del osnovne opreme, temveč morajo uporabniki ob nakupu avtomobila zahtevati DAB+ sprejemnik. Pri nakupu novega avtomobila je zato smiselno preveriti, kakšen radio je vgrajen, saj je zamenjava FM radijskega sprejemnika za DAB+ sprejemnik znatno dražja kot nakup avta z vgrajenim DAB+ sprejemnikom.

Poslušalci za sprejem programov prek digitalnega radia namreč potrebujejo ustrezne radijske sprejemnike, ki morajo obvezno imeti oznako DAB+. V Sloveniji je v tehničnih trgovinah že mogoče kupiti sprejemnike, ki omogočajo sprejem DAB+ radia (tudi hibridne FM/DAB+ sprejemnike).

Prvo DAB+ omrežje R1 je začelo delovati 19. septembra 2016, v okviru katerega oddajajo štirje nacionalni radijski programi RTV Slovenija (Prvi program RA Slovenija - Prvi, Drugi program RA Slovenija - Val 202, Tretji program – program ARS in Radio SI) in petnajst komercialnih programov. Zmogljivost prvega R1 multipleksa je polno zasedena. Drugo lokalno DAB+ omrežje R3 za pokrivanje Ljubljane s širšo okolico deluje od začetka letošnjega aprila.

Pri tem je treba poudariti, da digitalni radio (DAB+) ni nadomestek za analogni (FM) radio, saj ukinitev analognega radia v Sloveniji za zdaj ni predvidena.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava