Skoči do osrednje vsebine

Tehnozvezdje: DVB-T platforma

Agencija odgovarja uredniku portala Tehnozvezdje Matjažu Ropretu.

Glede na odgovor RTV Slovenija, da »so aktivnosti v zvezi s plačljivim multipleksom DVB-T ustavljene,« me zanima, kakšen je pogled agencije na to zadevo. In sicer specifično, ali je bila napaka, da niste že pred časom podelili frekvenc za dodatne multiplekse in zapovedali prehoda na tehnologijo DVB-T2, kar bi omogočilo večji nabor programov HD v plačljivi storitvi, ki bi tako morda bila atraktivna za naročnike? Sta ta dva ukrepa med možnimi v bližnji prihodnosti, ali ste se odločili, da v ta način razširjanja televizijske slike ni več smiselno vlagati naporov?

Agencija ne beleži povpraševanja po frekvencah oziroma kapacitetah v omrežjih za digitalno prizemno televizijo, zato tudi ni pripravila novih razpisov za taka omrežja. Posledično prehod na tehnologijo DVB-T2 ni smiseln, saj v takih okoliščinah ni razloga za znatne stroške v povezavi z zamenjavo oddajne in sprejemne tehnologije. Glede na navedeno agencija trenutno ne predvideva novih razpisov za frekvence za digitalno prizemno televizijo. Če pa se bo pojavil interes, bo agencija preučila možnosti in po potrebi tudi razpisala frekvence za nova omrežja za digitalno prizemno televizijo.

Čemu pripisujete, da je kmalu po prehodu na digitalno oddajanje postal pretežno nerelevanten in da se je večina gledalcev, ki se je lahko, preselila na IP TV ali kabelsko televizijo (ali v zadnjem času na pretočni video).

Gledalce prvenstveno zanima programska ponudba, ne pa platforma. Z odhodom več komercialnih programov iz omrežja digitalne prizemne televizije, se je po mnenju agencije atraktivnost te platforme zmanjšala. Poleg tega raste povpraševanje uporabnikov po paketih storitev (npr. trojček, četvorček).

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava