Portal Plus: pravice za prenos športnih dogodkov

Agencija odgovarja uredniku Portala Plus Dejanu Steinbuchu.

Skladno s 45. členom Zakona o medijih se obračamo na vas s sledečimi novinarskimi vprašanji, ki se nanašajo na ekskluzivne pravice za prenos UEFA EURO 2020 in kvalifikaciji za svetovno nogometno prvenstvo 2022. Kot je znano, RTV Slovenija niti Telekom Slovenije nimata več pravic do prenosa teh tekem, saj je eksluzivne pravice za prenos dobil Šport TV.

Ali ste seznanjeni z dejstvom, da bo omenjene prenose možno gledati le na Šport TV, ki je sicer del t.i. plačljivih vsebin, kar pomeni, da televizijski gledalci nogometa ne bodo mogli spremljati brezplačno kot doslej? Ali boste in kako boste zaradi tega ukrepali proti Šport TV?

Zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah (ZAvMS) v 34. členu določa omejitve izdajateljem televizijskih programov glede prenašanja dogodkov posebnega pomena za Republiko Slovenijo, tako da pomemebnemu delu gledalcev na večjem delu območja RS ne bi bilo onemogočeno spremljanje dogodka s seznama najpomembnejših dogodkov.

Agencija ni prejela prijave o morebitni kršitvi določb o pravici javnosti do spremljanja najpomembnejših dogodkov v zvezi z EURO 2020. Je pa bila neuradno obveščena, da naj bi avtorsko pravico za prenos EURO2020 na območju Slovenije zakupila družba, ki ima v lasti več športnih programov.Ker bo EURO 2020 potekal med junijem in julijem 2020, zadevna kršitev določbe 34. člena ZAvMS še ni mogla nastati. Agencija bo spremljala razvoj dogodkov in v primeru kršitev ukrepala skladno s svojimi zakonskimi pooblastili.

Ob tem želi agencija opozoriti na dejstvo, da četudi nekdo ima avtorske pravice za prenos dogodka s seznama najpomembnejših dogodkov, ni nujno, da bo tudi neposredni prenašalec tega dogodka. Splošna praksa na področju zakupa avtorskih pravic za velike športne dogodke v svetu je, da zelo pogosto pravice za prenos celotnega dogodka zakupi kakšno večje (globalno) podjetje, ki potem te pravice prodaja naprej po segmentih (državah, posameznih tekmah in podobno).

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava