Necenzurirano.si: pravice za prenos športnih dogodkov

Agencija odgovarja novinarju portala Necenzurirano.si Tomažu Modicu.

Ali AKOS spremlja dogajanje v zvezi s prodajo televizijskih pravic za športne dogodke, in sicer nogometni EURO 2020 in kvalifikacije za nogometno svetovno prvenstvo 2022? Ali nameravate izvesti nadzor nad tem, saj kabelski operater, ki je pridobil pravice, ne izpolnjuje kriterijev pokritosti iz zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah? Kdaj ste nazadnje uvedli kakšen nadzor v zvezi z izvajanjem te določbe zakona in kakšne so bile vaše ugotovitve?

Agencija ni prejela prijave o morebitni kršitvi določb o pravici javnosti do spremljanja najpomembnejših dogodkov v zvezi z EURO 2020. 34. člen ZAvMS govori o omejitvah izdajateljev televizijskih programov glede prenašanja dogodkov posebnega pomena za Republiko Slovenijo, tako da pomemebnemu delu gledalcev na večjem delu območja RS ne bi bilo onemogočeno spremljanje dogodka s seznama najpomembnejših dogodkov. Ker bo EURO 2020 potekal med junijem in julijem 2020, zadevna kršitev določbe 34. člena ZAvMS še ni mogla nastati. Agencija bo spremljala razvoj dogodkov in v primeru kršitev ukrepala sklado s svojimi zakonskimi pooblastili. V zvezi z izvajanjem te določbe agencija ni izvedla še nobenega nadzora.

Ob tem želi agencija opozoriti na dejstvo, da četudi nekdo ima avtorske pravice za prenos dogodka s seznama najpomembnejših dogodkov, ni nujno, da bo tudi neposredni prenašalec tega dogodka. Splošna praksa na področju zakupa avtorskih pravic za velike športne dogodke v svetu je, da zelo pogosto pravice za prenos celotnega dogodka zakupi kakšno večje (globalno) podjetje, ki potem te pravice prodaja naprej po segmentih (državah, posameznih tekmah in podobno).

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava