Opozorilo uporabnikom mobilnih storitev na mejnih območjih EU

Agencija želi uporabnike mobilnih storitev ponovno opozoriti na pazljivost pri izbiri mobilnega operaterja pri gostovanju v Evropski uniji, saj lahko avtomatska izbira operaterja v določenih primerih privede do visokih stroškov mobilnih storitev gostovanja.

Tako agencija še posebej svetuje previdnost pri uporabi mobilnih storitev, kadar se uporabniki nahajajo v državah, ki mejijo na države izven EU, kot sta na primer Grčija ali Španija, ali če potujejo z ladjo, ki se sicer nahaja v teritorialnem morju EU države, primeroma Jadransko ali Egejsko morje. Zaradi oddaljenosti od obale, ladijski prevoznik praviloma ponuja svoje lastne mobilne storitve preko bazne postaje na ladji, ki je lahko tudi povezana s sateliti, zaradi česar so cene lahko višje od klasičnega gostovanja v državah EU.

V primerih, ko uporabnik gostuje v državi, ki meji na države izven EU, pri potovanju z ladjo, agencija svetuje, da uporabniki samodejno izbiro omrežja ne prepustijo telefonu, temveč izberejo ročno nastavitev omrežja in operaterja, ki ponuja storitve v gostujoči državi. Prav tako agencije uporabnikom svetuje, da pred odhodom na takšno potovanje preverijo cenike stroškov mobilnega gostovanja.

V kolikor prenosa podatkov ne želijo uporabljati, agencija uporabnikom predlaga, da poleg izklopa prenosa podatkov, spremenijo praviloma privzeto omrežje LTE v 3G, saj tudi signalizacija v omrežju LTE med telefonom in bazno postajo zahteva prenos podatkov in posledično prinaša določene stroške. V nekaterih primerih, na primer pri potovanju z ladjo s kopnega na otok in obratno, pa je morda celo bolje telefon začasno izklopiti oziroma ga preklopiti na letalski način ali zakupiti uporabo storitev po ceniku, ki ga ponuja prevoznik.

Da bi se uporabniki izognili morebitnim nevšečnostim med mobilnim gostovanjem v tujini, je agencija sicer pripravila tudi posebno brošuro, ki je na voljo na spletni strani.

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava