Evropski dan enotne telefonske številke 112

Vsako leto 11. februarja obeležujemo evropski dan enotne telefonske številke 112. Če boste v stiski, pokličite na številko 112 in priklicali boste pomoč kjerkoli v EU. V Sloveniji lahko pomoč prikličete tudi z SMS sporočilom oz. uporabo različnih aplikacij, klicočega pa je mogoče locirati tudi preko mobilnega telefona. Številka 112 se za klice v sili uporablja v vseh 28 državah EU, aktivna pa je tudi v večini drugih evropskih držav. Kot enotna evropska številka se uporablja že 29 let, vse od leta 1991.

Agencija na podlagi raziskave o mesečnih izdatkih gospodinjstev za storitve elektronskih komunikacij v letu 2019 ugotavlja, da je večina anketiranih seznanjena z možnostjo brezplačnega telefonskega klica na številko 112 (95%). Prav tako se povečuje število seznanjenih s številko 112 kot enotno evropsko številko za klice v sili (79%). Vrednosti obeh podatkov so se v zadnjih letih stabilizirale na zgoraj omenjenih odstotkih. Številka 112 je torej dobro prepoznavna že nekaj časa. Pomembno je tudi, da so s to številko seznanjeni tudi otroci že od trenutka, ko dobijo svoj prvi prenosni telefon.

Pomen vseevropske številke je primerno poudaril tudi pred dobrim letom sprejeti Evropski zakonik o elektronskih komunikacijah, ki se med drugim posveča splošni dosegljivosti in uporabnosti te storitve tudi za končne uporabnike invalide. EU skrbno spremlja razvoj na tem področju, med drugim Zakonik predvideva redno dvoletno poročilo Komisije o učinkovitosti izvajanja enotne evropske številke za klic v sili 112 Evropskemu parlamentu in Svetu. Zakonik se posveča tudi problemom interoperabilnosti med posameznimi državami članicami, tako da imamo državljani EU na voljo primerljivo storitev tudi, ko potujemo v druge države članice EU.

Pri obravnavi dogodkov so še vedno ključni ljudje, ki pa s sodobno tehnologijo lahko nudijo pomoč veliko učinkovitejše. Evropsko združenje za številke v sili (EENA) je 2018 objavilo študijo o koristnosti dronov pri lociranju ponesrečencev. Izkazalo se je, da se čas lokacije ob uporabi dronov zmanjšal.

Evropski dan enotne telefonske številke se na pobudo Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Sveta Evropske unije obeležuje od leta 2009. Namen dneva je razširiti poznavanje številke, agencija pa ob tej priložnosti poziva operaterje elektronskih komunikacij v Sloveniji, naj obveščajo svoje uporabnike o dostopnosti te storitve.

Več novic o številki za klic v sili 112 si lahko preberete na povezavi.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava