Skoči do osrednje vsebine

Poročilo o razvoju trga elektronskih komunikacij za prvo četrtletje 2023

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije objavlja poročilo o razvoju trga elektronskih komunikacij za prvo četrtletje 2023. Ugotavlja pozitiven trend rasti števila aktivnih uporabnikov mobilne telefonije, kljub manjšemu upadu penetracije aktivnih uporabnikov mobilne telefonije na prebivalstvo, ki je posledica izvedenega novega popisa prebivalstva.

Opazno je izjemno povečanje števila aktivnih uporabnikov omrežja 5G, ki je naraslo za skoraj 43 %. To pomeni, da je že vsak šesti prebivalec aktiven uporabnik te napredne tehnologije. Agencija poudarja tudi, da da je količina prenesenih podatkov prek mobilnega širokopasovnega dostopa do interneta dosegla obseg sto milijonov gigabajtov. Ta izjemna številka odraža naraščajoče potrebe po hitrem in stabilnem internetnem dostopu ter povečan pomen mobilne povezljivosti v vsakdanjem življenju, poslovnih dejavnostih in inovacijah na različnih področjih.

Nadaljnji trend rasti opažamo tudi pri širokopasovnih priključkih do interneta, pri čemer večina priključkov omogoča dostop prek optičnega omrežja (53, 45 %) in prek  DOCSIS 3.0 tehnologije (25, 48 %). Skupaj ti dve tehnologiji že predstavljata več kot 78, 93 % vseh priključkov.

Ob tem velja omeniti, da so se penetracije nekoliko spremenile zaradi posodobitve števila prebivalcev, ki jih je prinesel nedavni popis prebivalstva, ki ga je izvedel Statistični urad Republike Slovenije.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava