Skoči do osrednje vsebine

Oktober – mesec kibernetske varnosti

Oktober je, letos že devetič, mesec kibernetske varnosti. Vsakoletna kampanja Evropske unije je namenjena ozaveščanju državljank in državljanov o spletni varnosti. Posebna pozornost pa je letos namenjena kibernetski varnosti doma in smernicam prve pomoči za ukrepanje v primeru kibernetskega incidenta.

Kampanjo ozaveščanja o kibernetski varnosti pod sloganom »Think Before U Click« usklajuje Agencija Evropske unije za kibernetsko varnost (ENISA), podpirajo pa jo Evropska komisija ter mnogo drugih deležnikov po Evropi. Enomesečna kampanja združuje najnovejša priporočila v zvezi s kibernetsko varnostjo. Namen pa je okrepiti zaupanje v spletne storitve ter podpreti državljane pri varstvu njihovih osebnih, finančnih in poklicnih podatkov na spletu.

V središču kampanje evropskega meseca kibernetske varnosti bodo tudi letos varnostna vprašanja, povezana z digitalizacijo vsakdanjega življenja, ki jo je pandemija COVID-19 le še pospešila. Cilj je povečati ozaveščenost državljank in državljanov o najpogostejših kibernetskih grožnjah in jim svetovati, kako se odzvati, če postanejo žrtve goljufij pri spletnem nakupovanju, zlorabe kreditne kartice in/ali bančnega računa ali vloma v račun na družbenih medijih.

Prvi se nanaša na kibernetsko varnost doma. Predstavlja napotke, kako zagotoviti kibernetsko varnost pri spletnih nakupih, komunikaciji, delu ali študiju preko spleta. Podani bodo tudi nasveti o dobri kibernetski higieni pri vsakodnevnih dejavnostih na spletu. Drugi vidik se nanaša na smernice prve pomoči, tj. ukrepe v primeru kibernetskega incidenta. Več informacij o sami kampaniji je na voljo na uradni spletni strani kampanje.

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava