Evropska komisija vabi k sodelovanju v javnem posvetovanju o oblikovanju sklopa načel za spodbujanje in ohranjanje vrednot EU v digitalnem prostoru

Potem ko je Evropska komisija marca letos predstavila vizijo za digitalno preobrazbo Evrope do leta 2030 in predlagala niz digitalnih načel, zdaj začenja javno posvetovanje o oblikovanju sklopa načel za spodbujanje in ohranjanje vrednot EU v digitalnem prostoru. Namen posvetovanja, ki bo potekalo do 2. septembra, je širša družbena razprava in zbiranje mnenj državljank in državljanov, nevladnih organizacij in organizacij civilne družbe, podjetij in vseh drugih deležnikov. Ta načela bodo EU in države članice usmerjala pri oblikovanju digitalnih pravil in predpisov, tako da bodo imeli od digitalizacije koristi vsi državljani in državljanke.

Po besedah podpredsednice Evropske komisije Margrethe Vestager, ki je zadolžena za področje digitalizacije, je cilj digitalne preobrazbe ustvariti pravično in varno digitalno okolje, ki ponuja priložnosti za vse. Da bi to dosegli potrebujemo digitalna načela, na podlagi katerih bo proces digitalizacije potekal po meri človeka, zato je pomembno, da jih s svojim mnenjem pomagajo izoblikovati tudi državljanke in državljani EU.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je izpostavil, da bi morali vsi državljani imeti možnost izkoristiti digitalne rešitve za povezovanje, raziskovanje, delo in za izpolnitev svojih ambicij na spletu in drugje, zato je pomembno določiti skupna digitalna načela, ki bodo temelj za odporno digitalno gospodarstvo in družbo.

Ta načela bodo dopolnjevala obstoječe pravice, ki že ščitijo državljane EU na spletu (na primer varstvo njihovih osebnih podatkov in zasebnosti), hkrati pa jim zagotavljajo svobodo izražanja in poslovanja na spletu ter varstvo njihove intelektualne lastnine.

Tako kot z nedavnim predlogom o umetni inteligenci si Evropska komisija še naprej prizadeva zagotoviti, da bo uporaba digitalne tehnologije v EU zaupanja vredna in po meri človeka.

V javnem posvetovanju pridobljeni prispevki bodo vključeni v predlog Evropske komisije za skupno medinstitucionalno izjavo Evropskega parlamenta, Sveta in Komisije o digitalnih načelih. Predlog naj bi bil pripravljen do konca leta 2021.

Celotna izjava za javnost je dosegljiva na povezavi.

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava