Evropska komisija objavila cilje na digitalnem trgu do 2030

Evropski digitalni kompas

Evropska komisija je predstavila vizijo, cilje in možnosti za uspešno digitalno preobrazbo Evrope do leta 2030, kar je ključnega pomena tudi za prehod na podnebno nevtralno, krožno in odporno gospodarstvo. Cilj EU je, da bi bila digitalno suverena v odprtem in medsebojno povezanem svetu ter da bi si prizadevala za digitalne politike, ki ljudem in podjetjem omogočajo da v polni meri, da izkoristijo trajnostno in uspešnejšo digitalno prihodnost.
 
Komisija predlaga digitalni kompas, ki določa trdno skupno strukturo upravljanja skupaj z državami članicami in temelji na sistemu spremljanja z letnim poročanjem. Glavne točke digitalnega kompasa so:

  1. Digitalno usposobljeno prebivalstvo in visoko kvalificirani strokovnjaki na digitalnem področju: vsaj 80 % odraslih bi moralo imeti osnovna digitalna znanja in spretnosti do leta 2030, v državah EU pa bi moralo biti zaposlenih 20 milijonov strokovnjakov za informacijsko komunikacijske tehnologije, pri čemer bi se moral delež žensk na teh delovnih mestih povišati.
  2. Varne, učinkovite in trajnostne digitalne infrastrukture: do leta 2030 bi morala imeti vsa gospodinjstva v EU gigabitno povezljivost, vsa poseljena območja pa bi morala biti pokrita z mobilno tehnologijo 5G; proizvodnja vrhunskih in trajnostnih polprevodnikov v Evropi bi morala znašati 20 % vse svetovne proizvodnje; v EU bi bilo potrebno uvesti 10.000 podnebno nevtralnih robnih vozlišč in Evropa bi morala imeti svoj prvi kvantni računalnik.
  3. Digitalna preobrazba podjetij: do leta 2030 bi moralo 75 % podjetij uporabljati storitve računalništva v oblaku, umetno inteligenco in masivne podatke; več kot 90 % malih in srednjih podjetij bi moralo doseči najmanj osnovno raven digitalne intenzivnosti; število start-up podjetij, ki presežejo določeno raven finančnega prometa (t.i. Startup Unicorns) pa bi se moralo podvojiti.
  4. Digitalizacija javnih storitev: do leta 2030 bi morale biti vse ključne javne storitve dosegljive preko spleta; dostop do svojih e-zdravstvenih kartotek bi moral biti zagotovljen za vse državljanke in državljane; 80 % pa bi jih moralo uporabiti elektronsko identifikacijo.

Evropska unija bo omogočala več-državne projekte (tudi finančno), predlagana so okvirna digitalna načela za zagotavljanje digitalnih pravic državljank in državljanov. Digitalna preobrazba prinaša globalne izzive, zato si bo EU prizadevala za spodbujanje svoje pozitivne digitalne agende, osredotočene na človeka, v mednarodnih organizacijah in v okviru močnih mednarodnih digitalnih partnerstev, pri čemer bo pri doseganju skupnih globalnih ciljev sodelovala s partnerji po svetu.

Celotna izjava za javnost je dosegljiva na povezavi.
 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava