Skoči do osrednje vsebine

Evropska komisija sprejela Gigabitno priporočilo

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije obvešča javnost, da je Evropska komisija sprejela Priporočilo komisije o regulativnem spodbujanju gigabitne povezljivosti (Gigabitno priporočilo), ki predstavlja ključen korak v regulativnem spodbujanju gigabitne povezljivosti. Priporočilo poudarja pomembnost usklajenosti med regulativnimi pristopi držav članic za preprečevanje izkrivljanja notranjega trga ter zagotavljanje pravne varnosti vsem podjetjem, še posebej tistim, ki vlagajo v postavitev omrežij.

Gigabitno priporočilo nudi nacionalnim regulativnim organom smernice za oblikovanje regulativnih obveznosti operaterjev s pomembno tržno močjo, s katerimi bi omogočili pošteno konkurenco in spodbudili razvoj gigabitnih omrežij. Gigabitno priporočilo posebej navaja smernice za ravnanje regulativnih organov v primerih, ko je edino sredstvo za reševanje zaznanih težav s konkurenco dostop do gospodarske javne infrastrukture, in opredeljuje postopke za izvedbo gladkega prehoda z bakrenega na optično - zelo visokozmogljivo omrežje.

Gigabitno priporočilo nadomešča Priporočilo komisije o reguliranem dostopu do dostopovnih omrežij naslednje generacije (NGA) iz leta 2010 in Priporočilo komisije o doslednih obveznostih nediskriminacije ter metodologijah za izračun stroškov za spodbujanje konkurence in izboljšanje okolja za naložbe v širokopasovne povezave iz leta 2013.

Celotna izjava za javnost Evropske komisije je dosegljiva na povezavi.

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava