Skoči do osrednje vsebine

BEREC sprejel smernice za skupni regulativni pristop k izvajanju uredbe po 15. 5. 2019

S 15. 5. 2019 bodo na podlagi Uredbe (EU) 2015/2120 z nadaljnjimi spremembami začele veljati spremenjene maloprodajne cene  fiksnih in mobilnih klicev in kratkih sporočil SMS v notranjem evropskem prometu. Cene bodo omejene na 19 centov brez DDV na minuto klica, oziroma 6 centov brez DDV na poslan SMS.

Organ evropskih regulatorjev elektronskih komunikacij BEREC je z namenom skladne uporabe uredbe objavil  Smernice o komunikacijskih storitvah znotraj Evropske unije za regulatorje elektronskih komunikacij držav članic, ki zajemajo splošne provizije (obseg regulacije, dodatne tarife, obračunske intervale…ipd.) in specifična pravila glede trajnostne presoje vpliva sprememb na poslovanje operaterjev.

Če želi operater prijaviti odstopanje od določb uredbe (derogacija), BEREC predlaga dvostopenjsko zaporedno in kumulativno preverjanje, in sicer (1) izvedbo primerjalne analize in (2) presojo vpliva na nacionalni cenovni model. BEREC je primerjalno analizo določil v smernicah, ki jo bo letno tudi posodabljal s podatki od operaterjev. Prav tako je pripravil predlogo, s katero bodo nacionalni regulatorji elektronskih komunikacij od operaterjev zbirali podatke o notranjih komunikacijskih storitvah, kar bo omogočilo celostno primerjavo identičnih indikatorjev.

Na povezavi je poučen video, ki na kratko obrazloži določbe uredbe in vlogo smernic. Celotna novica je dosegljiva na povezavi,  danes pa bo predstavitev smernic tudi na dnevnem redu javnega poročanja po plenarnem zasedanju

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava