Slovenija uspešno zaključuje udeležbo na Svetovni radijski konferenci WRC-19

Danes se v egiptovskem Sharm el Sheikhu zaključuje Svetovna radijska konferenca WRC-19, ki je potekala vse od 28. oktobra 2019. Slovenija bo sopodpisala sklepne listine, v kateri so zapisane dogovorjene spremembe Pravilnika o radiokomunukacijah ter morebitni pridržki držav članic.

Slovenija je na Svetovni radijski konferenci WRC-19 dosegla vse zastavljene cilje:

  • ščitenje slovenskih satelitov (NEMO-HD, omejitve bodo začele veljati 22.11.2029);
  • dostop do širokopasovnih mobilnih storitev vsem državljanom v čim krajšem možnem času s čim manjšimi stroški (novi pasovi glede na rezultat točke dnevnega reda AI1.13 in študije novih pasov na svetovni radijski konferenci WRC-23 skladno s točko dnevnega reda AI 10);
  • varnost državljanov (skladno s točko dnevnega reda AI 10 se bo na svetovni radijski konferenci WRC-23 študiralo uporabo brezpilotnih letal skladno z resolucijo 155 in novo resolucijo o uporabi IMT pasov za zrakoplovne mobilne storitve za uporabo IMT terminalov na letalih)
  • spodbujanje razvoja novih tehnologij in vzdrževanje jasnega regulatornega okolja z določitvijo novih pasov za posamezne storitve in s spremembami potrebnih resolucij in priporočil ITU-R.
  • izpostavila pa je tudi reševanje motenj Italijanskih FM radijskih postaj.
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava