Skoči do osrednje vsebine

Sklep 06106-237/2022/6

Številka odločbe: Sklep 06106-237/2022/6
Naziv odločbe: Nadzor nad izvajanjem drugega odstavka 226. člena ZEKom-2 (neželena komunikacija)
Zavezanec:
Datum izdaje odločbe:
Vrsta odločbe: Inšpekcijski nadzor

Agencija je predmetno odločitev, tj. sklep o ustavitvi postopka, sprejela na podlagi ugotovitev, da je zavezanec ob pošiljanju spornega elektronskega sporočila vsem prejemnikom (tudi prijavitelju) podal izrecno možnost, da brezplačno in enostavno zavrnejo uporabo svojega elektronskega naslova za namene neposrednega trženja, saj je v nogi tega elektronskega sporočila bila navedena povezava »Odjava iz e-sporočil«. Ta povezava pa je bila v nasprotju z navedbami prijavitelja tudi aktivna in delujoča, saj je bila tehnična napaka (izostanek pojavnega okna – obvestila o uspešni odjavi) zgolj navidezna in ni vplivala na siceršnjo uspešno odjavo, kar je zavezanec podkrepil z dokazi.

Dodatno je agencija v predmetnem sklepu še izpostavila, da čeprav je bil predmet spornega elektronskega sporočila vabilo (izbranim) zavezančevim strankam k udeležbi na zavezančevem dogodku izobraževalne narave, to kljub temu predstavlja elektronsko sporočilo, poslano za namene neposrednega trženja. Kot to izhaja že iz Predloga Zakona o elektronskih komunikacijah z dne 13. 5. 2022 neželena komunikacija iz 226. člena ZEKom-2 vključuje vsakršno neželeno komunikacijo z namenom promocije izdelka, storitve, ideje, podobe, ne glede na odplačnost. Med slednje vrste komunikacije tako ne spada zgolj komunikacija, ki je namenjena trženju zavezančevih storitev, kot to zatrjuje zavezanec, ampak tudi komunikacija, ki (neodplačno) promovira zavezančeve ideje ali podobo, za kar gre v konkretnem primeru.

Pristojnosti agencije

Agencija je pristojna za reševanje sporov med operaterji glede tehničnih in komercialnih vprašanj operaterskega dostopa oz. medomrežnega povezovanja.

Preberite več

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava