Skoči do osrednje vsebine

V televizijskem programu NOVA24TV spodbujanje nasilja in sovraštva

Agencija je v postopku inšpekcijskega nadzora zoper izdajatelja televizijskega programa NOVA24TV, NTV24.si d.d., v oddaji »Kdo vam laže?«, predvajani 28. 6. 2022, prepoznala spodbujanje nasilja in sovraštva do skupine oseb ali člana take skupine na podlagi prepričanja, političnega ali drugega mnenja, s čimer je bila kršena določba prve alineje 9. člena Zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah.

Agencija je zavezancu z odločbo naložila ukrepe za odpravo ugotovljenih nepravilnosti, in sicer mora zavezanec: 1) umakniti predmetno oddajo, v delu, ki predstavlja ugotovljeno kršitev; 2) oddaje v tem delu ne sme predvajati na televizijskem programu NOVA24TV in ne na morebitni drugi avdiovizualni medijski storitvi, ki je pod njegovo uredniško odgovornostjo; 3) v svojem televizijskem programu mora objaviti izrek odločbe in 4) oblikovati mora smernice ravnanja za preprečitev spodbujanja nasilja ali sovraštva, ki bodo temeljile na zakonskih določbah in ugotovitvah inšpekcijske odločbe, z obema aktoma pa v nadaljevanju tudi seznaniti novinarje in druge odgovorne osebe. Zavezanec mora v predpisanem roku, tj. najkasneje v roku tridesetih dni od vročitve odločbe, obvestiti agencijo o odpravljenih nepravilnostih in sprejetih ukrepih.

Odločitev agencije je dostopna na povezavi.

Agencija je na temo spodbujanja nasilja in sovraštva v medijih pripravila tudi svoje stališče in priporočilo izdajateljem, ki je dostopno na povezavi.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava