Skoči do osrednje vsebine

MiPi nase opozarja z zgibanko in plakatom zdaj tudi na sejmu Informativa

Da bi mladi, najstniki, pa tudi njihovi starši bolje poznali portal Medijska in informacijska pismenosti MiPi, ki ga je vzpostavila Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije, je agencija pripravila poučen plakat in zgibanko, ki opozarjata na njegove vsebine.  

MiPi zgibanka in plakat bosta zdaj prvič zastopana na 14. Sejmu izobraževanja in poklicev, Informativa, ki bo potekal v Ljubljani od petka, 20. 1., do sobote, 21. 1. 2023, na Gospodarskem razstavišču, in sicer v sodelovanju s Službo vlade za digitalno preobrazbo Republike Slovenije.

S svojimi članki MiPi odstira pasti uporabe medijskih vsebin in hkrati vedno bolj prisotnih spletnih in mobilnih aplikacij, digitalnih platform, spletnih orodij in informacijskih tehnologij ter hkrati opisuje njihovo delovanje ter pravilno in smiselno uporabo. Medijsko in informacijsko pismeni uporabniki razmišljajo kritično o tem, kar preberejo in vidijo v medijih, na družabnih omrežjih in spletu. So vešči uporabe digitalnih spletnih orodij, s katerimi vsakodnevno prihajajo v stik bodisi pri svojem delu, v prostem času ali pa v stiku z javnimi oziroma zasebnimi ustanovami ter uveljavljanju svojih državljanskih pravic. 

Agencija je kot konvergentni regulator med prvimi v Evropi prispevala k uresničevanju svojega poslanstva pri zaščiti končnih uporabnikov, tako pri uporabi medijskih vsebin kot informacijskih tehnologij. In tako agencija prispeva k obojemu: h kritičnemu vrednotenju medijskih vsebin in k varni uporabi interneta in informacijsko pismenim uporabnikom storitev. Samo v letu 2022 je na portalu Mipi objavila več kot 40 člankov s teh področij, ki so ozaveščali o phishingu, prepoznavi neresničnih novic, uporabi novih tehnologij, razbijanju stereotipov v medijskih vsebinah, posledicah uporabe družbenih omrežij in še mnogo več. Pri projektu MiPi agencija sodeluje s številnimi partnerji, ki prav tako delujejo na področju medijskega in informacijskega opismenjevanja tako na nacionalnem kot mednarodnem nivoju, njihove ugotovitve ali raziskave pa često povzame in izpostavi v okviru portala.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava