Skoči do osrednje vsebine

Agencija na posvetu o Beli knjigi z naslovom »Kako obvladati potrebe evropske digitalne infrastrukture«

Na fotografiji so udeleženci posveta o Beli knjigi z naslovom »Kako obvladati potrebe evropske digitalne infrastrukture«

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije obvešča javnost, da je sodelovala  na posvetu Ministrstva za digitalno preobrazbo o Beli knjigi Evropske komisije z naslovom »Kako obvladati potrebe evropske digitalne infrastrukture«. Agencija je predstavila stališče do predlogov za novo regulatorno okolje, ki sovpadajo z nekaterimi stališči drugih evropskih regulatorjev elektronskih komunikacij, povezanih v Organ evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije (BEREC). V okviru tega je prevladujoče mnenje, da je pred sprejemom novih zakonodajnih potez potrebno analizirati stanje na trgu in začrtati vzdržne cilje.

BEREC je v zadnjih letih pripravil številna poročila in preglede, ki izkazujejo nekatera pomembna dejstva. Eno takih so razlike med nacionalnimi trgi, ki jih velja upoštevati, kljub željam po enotnem notranjem trgu EU. Agencija se strinja s predlogom prenosa nekaterih regulatornih pooblastil na Evropsko komisijo, ki bo lahko tako učinkoviteje obravnavala vprašanja na ravni EU, a obenem opozarja na lokalno pomembnost trgov elektronskih komunikacij. Rešitve iz Bele knjige, da mora regulativno okolje slediti tehnološkemu in tržnemu razvoju v sektorju elektronskih komunikacij, agencija podpira. Vendar meni, da ob tem dobro vzpostavljati razporeditev regulativnih nalog med nacionalno in evropsko ravnijo na način, da ne bi prihajalo do pravnih negotovosti.

Stališča agencije in deležnikov na trgu o možnih prihodnjih tehnoloških in regulativnih rešitvah bo RS vključila v odziv o nastajajoči Beli knjigi. Informacije o javnem posvetovanju, ki bo potekalo vse do 30. junija, je agencija objavila na svoji spletni strani.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava